Home
Faculty of Medicine

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Nyhet | Klima

UiB-kongress støtter internasjonalt klimaopprop

I starten av september publiserte svært mange internasjonale helsetidsskrift en lederartikkel der det oppfordres til å stille seg bak kampen for klimaet. Denne uken kan oppropet få 1000 nye underskrifter på en UiB-ledet helsekongress i Bergen.

Jordkloken klima
Photo:
Colourbox

Main content

6. september i år publiserte hundrevis av helsetidsskrift lederen «Call for Emergency Action to Limit Global Temperature Increases, Restore Biodiversity, and Protect Health».

Det er første gang at så mange tidsskrift går sammen om å publisere en felles lederartikkel til støtte for klimaet. 

Denne uken kan oppropet få opp mot 1000 nye underskrifter under den europeiske konferansen innen tropemedisin og internasjonal helse, som holdes virtuelt fra Bergen med UiB som medarrangør. 

– Vår kongress handler ikke om klima i seg selv, men klima er den største faren for helsen på sikt. Vi tenkte derfor at dette var en fin måte å signalisere vår støtte til en veldig viktig sak. Dette er et overordnet problem som alle bør være med på å unngå, sier direktør Bente Elisabeth Moen ved Senter for internasjonal helse på UiB. 

I mange afrikanske land gjør det tørre klimaet at folk ikke får tilgang til nok mat, noe som igjen skaper store migrasjonsstrømmer. 

– På grunn av klimaendringene er det også endringer blant insektene i de tropiske områdene. Det gjør at vi får mer innsektsbårne sykdommer, sier Moen. 

Hun trekker også fram Indonesia og Øst-Asia, der mange bor på øyer som er i ferd med å synke. 

– Salt i grunnvannet har også skapt problemer med å få tak i rent vann og for saniteringssystemet. Dette er bare noen eksempler på det man har sett så langt, sier Moen. 

Klikk på lenken under for å se en oversikt alle tidsskriftene som har publisert lederen: 

https://www.bmj.com/content/full-list-authors-and-signatories-climate-emergency-editorial-september-2021

Klikk her for å lese mer om konferansen innen tropemedisin og internasjonal helse.