Home
Faculty of Mathematics and Natural Sciences

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Arrangement

Plast som er laget for å forsvinne: Webinar om bionedbrytbar plast

Velkommen til webinar om bionedbrytbar plast. Hva er bionedbrytbar plast? Hva skal til for at bionedbrytbar plast faktisk bionedbrytes i miljøet? Hvilke effekter kan bionedbrytbar plast og bionedbrytningsprosessen ha på miljøet - for eksempel jordhelse?

Salatdyrking med plastpresenninger
Illustrasjonsbilde - plast i landbruket
Photo:
COLOURBOX

Main content

Webinaret er avholdt og kan ses i opptak.

Bionedbrytbar plast som er laget for å forsvinne om den skulle ende opp i naturen kan være er en del av løsningen for å redusere opphoping av plast i miljøet. At en plast er bionedbrytbar betyr at mikroorganismer (f.eks. bakterier og sopp) er i stand til å omdanne den - i sin helhet - til CO2 og ny biomasse (dvs nye mikroorganismer).  

Bionedbrytbar plast er tenkt brukt til produkter som har høy risiko for å havne i naturen, som fiskeutstyr, plastdeler i fyrverkeri eller plast som brukes i landbruket (f.eks. plastdekke på åker). 

23. mars arrangerer NORCE, NTVA, Forum Landbruksplast og Academia Europaea Bergen Knowledge Hub et webinar om bionedbrytbar plast. Tema for webinaret vil være:

  • Hva er bionedbrytbar plast?

  • Hva skal til for at bionedbrytbar plast faktisk bionedbrytes i miljøet?

  • Hvilke effekter kan bionedbrytbar plast og bionedbrytningsprosessen ha på miljøet - for eksempel jordhelse?

Presentasjon ved seniorforsker Gunhild Bødtker i NORCE.

Informasjonen som blir gitt under webinaret er basert på en SAPEA rapport fra 2020 om bionedbrytbar plast i miljøet Biodegradability of plastics in the open environment.

En av utfordringene ved bruk av bionedbrytbar plast i Norge er vårt kalde klima. For å få mer innsikt i hvor lang tid det tar for bionedbrytbar plast å forsvinne under typisk norske betingelser, startet NORCE sammen med Akvariet i Bergen, HYDRA Marine Sciences og SAPEA, et forsøk på Akvariet i Bergen - les mer om forsøket her BUILT TO BIODEGRADE. Under webinaret får dere vite mer om resultatene fra dette forsøket.  

Vennligst registrer deg via påmeldingsknappen øverst, eller her, og motta e-post med informasjon om hvordan delta 23. mars.