Home
Faculty of Law

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
UKRAINA

Folket som aldri gir opp

Ukrainsk territorium har vært okkupert av forskjellige makter gjennom mange hundre år, men Ukraina har aldri gitt opp sin selvstendighet. – Det er viktig å kunne historien for å forstå hvordan ukrainere har det i dag og hvem vi er, sier førsteamanuensis Liliia Oprysk ved Det juridiske fakultet, som selv er fra Ukraina.

Liliia Oprysk
Ukraina er det nest største landet i Europa, etter den europeiske delen av Russland, og har vært okkupert en rekke ganger gjennom historien. Liliia Oprysk snakker om landets historie under et arrangement på Dragefjellet 5. mai.
Photo:
Kim E. Andreassen

Main content

Snart møter nordmenn ukrainske flyktninger i barnehagen, på skolen og i nabolaget.

– Nordmenn flest vet nok lite om Ukraina fra før, men det vil være en stor fordel å kunne litt om Ukrainas historie for å forstå hvem disse folkene er og hvorfor de er her når du treffer på dem i hverdagen, sier førsteamanuensis Liliia Oprysk, ved Det juridiske fakultet, UiB. Hun er selv ukrainsk.

Underlagt av flere makter

Ukrainsk statsdannelse kan spores tilbake til Kyivriket som oppsto på 800-tallet, og har vært underlagt mange ganger av ulike makter siden mongolinvasjonen på 1200-tallet. Som vanlig i Europa, har grensene stadig endret seg. Polen, Litauen, Russland, Østerrike-Ungarn, Nazi-tyskland og Sovjetunionen er blant maktene som har styrt ukrainsk territorium gjennom historien.

Det ukrainske folket har kjempet for selvstendighet gjennom alle disse årene. Under første verdenskrig ble Den ukrainske nasjonale republikken, som eksisterte i 1917-1921 grunnlagt. Under andre verdenskrig okkuperte Sovjetunionen hele det ukrainske territorium og etter Sovjetunionens fall fra1991 ble Ukraina et fritt land igjen.

Bakteppe for krigen

Like etter den ukrainske revolusjonen i 2014 (Revolution of Dignity) og avsettelsen av den russiskvennlige presidenten Viktor Janukovytsj, annekterte Russland Krim og påbegynt den hybridkrigen i øst. Dette forstås av mange som selve bakteppet for at Russland angrep hele landet fra 24. februar i år.

– Nå er vi under militært angrep fra Russland over hele landet, men vi gir ikke opp. Det ukrainske folket har holdt seg sammen i mange århundrer og  vi vil fortsette å forsvare vår stat, uavhengighet og verdier, sier Liliia Oprysk.