Home
Continuing Education

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Nytt kurstilbud

Forebygging og avdekking av korrupsjon i næringslivet og offentlig sektor

Hva er korrupsjon? Hvordan oppstår korrupsjon og hvordan kan aktører i offentlige og private virksomheter best forebygge og avdekke mulige straffbare forhold?

Kurs om korrupsjon - llustrasjonsbilde
Nyutviklet emne ved UiB skal gi innføring i forebygging og avdekking av korrupsjon i næringslivet og offentlig sektor.
Photo:
Colourbox

Main content

Norsk lov krever at både private og offentlige aktører har et bevisst forhold til å forebygge og avdekke korrupsjon. Det juridiske fakultet ved UiB har derfor utviklet et nytt emne som skal gi innsikt i ulike forhold rundt korrupsjon.

Det er foreløpig ikke tatt stilling til når emnet vil starte opp neste gang. Mer informasjon kommer i løpet av våren 2024. 

Innhold  

Emnet har et tredelt fokus: 

Hva er fenomenet korrupsjon og hvordan oppstår det? Hva er omfanget av korrupsjon i dag, hvilke ulike former for korrupsjon snakker vi om og er det noen forskjeller mellom korrupsjon i offentlig og privat sektor? 

Dernest skal vi se nærmere på mulige gråsoner og hvor grensene går mellom uetisk atferd og handlinger som rammes av straffelovens bestemmelser. Vi skal også se på hvordan andre straffbare forhold som bl.a. økonomisk utroskap og hvitvasking står i forhold til korrupsjonsbestemmelsene, og diskutere mulige etiske dilemmaer.

Og sist men ikke minst skal vi se på hvilke instrumenter og retningslinjer som blir viktige når offentlige og private virksomheter skal etablere gode rutiner for å forebygge og avdekke eventuell korrupsjon. 

Les hele emnebeskrivelsen her

Organisering og undervisning

Emnet vil mest sannsynlig bli heldigitalt, med nettundervisning via UiBs læringsplattform Mitt UiB. Den avsluttende vurderingen består av en seks timers digital, skriftlig hjemmeeksamen.

Målgruppe og opptakskrav

Emnet retter seg mot ansatte i offentlig og privat sektor som ønsker større kunnskap om hvordan man kan forebygge og avdekke ulike former for korrupsjon i egen virksomhet.

Emnet er på bachelornivå og det er derfor ingen formelle krav til utdanningsbakgrunn utover generell studiekompetanse. Det vil likevel være en fordel om du har utdanning på bachelor/masternivå fra tidligere, samt grunnleggende kjennskap til rettsanvendelse. 

Søknad og krav til dokumentasjon

Du registrerer søknad til emnet via Evuweb. Vi tar fortløpende opp kvalifiserte søkere, etter dato for registrert søknad, så lenge vi har ledige plasser. Vi har totalt 40 plasser på dette kurset. 

Er du over 25 år vil du få opptak på grunnlag av generell studiekompetanse eller realkompetanse. Du behøver ikke legge ved noen form for dokumentasjon, verken på tidligere utdanning eller yrkeserfaring så lenge du er over 25 år.

Er du under 25 år må du imidlertid legge ved dokumentasjon på at du har generell studiekompetanse (GSK), dersom du ikke allerede er registrert med GSK. Dette vil du se når du begynner å registrere søknaden din. Du laster opp eventuell dokumentasjon i form av vitnemål eller tilsvarende som vedlegg til søknaden din.