Home
News

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Universitetsliv

BIFF på universitetet

Nye dokumentarfilmer egner seg mer og mer for faglig diskusjon, mener Bergen internasjonale filmfestival. Nå samarbeider festivalen med UiB.

BIFF lanserer seg som en kunnskapsfestival like mye som en filmfestival, sier...
BIFF lanserer seg som en kunnskapsfestival like mye som en filmfestival, sier leder Tor Fosse. Foto fra filmen Chasing Ice som blir vist på UiB under festivalen.
Photo:
BIFF

Bergen internasjonale filmfestival (BIFF) varer fra 17. til 24. oktober. Men på Universitetet i Bergen har festivalen startet allerede. Fagmiljøene ved universitetet har fått velge seg ut dokumentarfilmer fra BIFF-programmet som er spesielt interessante både for studenter og forskere, og som kan vises i undervisningssammenheng.

– Vi er en kunnskapsfestival like mye som en filmfestival, så vi har mange dokumentarer som kan være smale men som er relevante for de ulike fakultetene. En film som "Symphony of the Soil" som er en dokumentar om jordsmonn, er en film som er interessant for både geologer og biologer, sier festivalleder og programsjef Tor Fosse i BIFF.

Han har funnet en egen glede i å finne frem til filmer som kan appellere på tvers av fakulteter, fra et program hvor over halvparten av filmene er dokumentarer.

Film for diskusjon

Filmfestivalen har lenge hatt samarbeid med videregående skoler i bergensområdet, men ser nå at filmene også hører hjemme i en universitetssammenheng, forteller festivalens produsent Jan Ingar Grindheim.

– Vi ser at dokumentarer er noe som egner seg mer og mer for faglig diskusjon. Dokumentarer er et godt medium hvor komplekse problemstillinger kan sammenfattes og gis flere perspektiver. Det er spennende at vi har fått et samarbeid med UiB, og det er vi veldig takknemlige for, sier han.

Imponert over BIFF

Samarbeidet innebærer at fagmiljøer for eksempel på Haukeland universitetssykehus, Det medisinsk-odontologiske fakultet, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Bjerknessenteret og Det samfunnsvitenskapelige fakultet alle har valgt å kjøpe inn dokumentarfilmer fra BIFF til bruk i undervisningssammenheng.

– Vi tenker at det å vise relevante og aktuelle dokumentarfilmer i en slik sammenheng, som kan bygges ut med diskusjon og debatt, er et veldig godt tilbud. Og det synes mange studenter og undervisere også. Det gjør undervisningen interessant på nye måter, sier Lars Helge Nilsen på UiBs Kontor for samfunnskontakt.

Filmene blir vist i auditorier som Egget på Studentsenteret, samtidig som at auditorier på hvert fakultet nå blir oppgradert med Blu-Ray-systemer som gjør det mulig å spille av film i høy kvalitet.

– BIFF er utrolig flinke til å finne filmer som er aktuelle, filmer som har en veldig høy relevans for fagmiljøene. Jeg er imponert over innsatsen de har lagt ned, sier Nilsen.

Festivalleder Tor Fosse ser på sin side frem til et lengre samarbeid med universitetet:

– Vi tror dette bare er begynnelsen på et nytt eventyr, sier han.