Home
Communication Division

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Hetere klimapolitikk i USA

Vitenskapsfolk har lenge vært enige om at mennesker er ansvarlige for klimaendringene på planeten. Og nå har selv gjenstridige republikanere erkjent problemet.

Main content

Tekst: Lars Holger Ursin

Noe holder på å skje, også med det politiske klimaet i USA.
- I utgangspunktet har republikanerne tradisjonelt vært mot strengere miljølover. Da George W. Bush drev valgkamp før presidentvalget i 2000, pekte han på CO2 som et område der man trengte å gjøre noe. Men det endret seg med en gang han inntok Det hvite hus. Da giret han ned forventningene, sier professor William Shaffer. Purdue-professoren tilbringer et sabbatsår på Institutt for sammenliknende politikk ved UiB og har dermed fått betrakte den siste utviklingen i amerikansk politikk på god avstand.

Demokratene har lengst miljøtradisjon
- Samtidig har den kanskje mest dramatiske utviklingen i klimapolitikken i USA skjedd i California, under den republikanske guvernøren Arnold Schwarzenegger, fortsetter Shaffer. Den tidligere Hollywood-stjernen som nylig tok gjenvalg, og som selv liker å kjøre bensinslukende monsterbiler, har kjempet gjennom strenge utslippstak
for CO2.

- Og han har fulgt dem opp, med tiltak som slett ikke bare er «smoke and mirrors» - altså spill for galleriet, sier Shaffer. Nå er det ikke så oppsiktsvekkende at det er en republikaner i akkurat California som går i bresjen. California har lenge tatt luftforurensing alvorlig, og siden begynnelsen av 90-tallet har velgerne vendt seg mer og mer mot Demokratene, som oftere har hatt miljøpolitikk som fanesak. Og Schwarzenegger har vært oppfattet som mer liberal enn mange av hans republikanske guvernørkolleger.

 

Documents