Home
Communication Division

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

«Polarstormen» når Europa

Arte France viser «Jakta på Polarstormen» - dokumentaren om Norgeshistoriens største stormjakt. Forskere fra blant annet Bjerknessenteret treffer med dette et stort europeisk publikum med viktig forskning.

I jakta får forskerne hjelp av et spesialbygd tysk forskningsfly, som er...
I jakta får forskerne hjelp av et spesialbygd tysk forskningsfly, som er utstyrt med de mest avanserte instrumentene som finnes.
Photo:
Frode Ims

Main content

Kvalitetskanalen Arte skal vise filmen i beste sendetid, fredag 5. november. Filmen er et samarbeid mellom Univisjon/UiB og Alligator.

I dokumentaren følger TV-teamet en gruppe forskere som drar til Andøya i Vesterålen for gjennomføre Norgeshistoriens største stormjakt. De ønsker å gjøre vitenskaplige målinger av polare lavtrykk, som aldri har vært gjort før.

Fanger stormen med fly

I jakta får forskerne hjelp av et spesialbygd tysk forskningsfly, som er utstyrt med de mest avanserte instrumentene som finnes. Flyet er forskernes beste våpen for å fange polarstormen. Klarer de det, kan resultatet bidra til å hindre miljøkatastrofer og tap av menneskeliv i fremtida.

Med kun tre uker til rådighet, blir det et kappløp med tiden og naturkreftene for forskerne på Andøya.

Internasjonal synlighet

Gjennom forskningsdokumentarer av denne typen kan norsk forskning nå ut i verden på en effektiv måte. ARTE www.arte.tv er kanskje den mest profilerte kulturkanalen i det europeiske TV-landskapet. Visning på denne kanalen gir programmet et stort og interessert publikum.

Univisjon, TV-produksjonsenheten ved UiB, har oppnådd internasjonal distribusjon på flere av sine produksjoner. Siste eksempel er filmen ”CarboOcean – hunting for CO2”, som nå skal sendes på iransk TV.

”Jakta på polarstormen” ble første gang vist desember 2008 på NRK 1 og den norske versjonen kan sees på NRKs nett-TV: http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/448414/