Home
Communication Division

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Nyhet fra På Høyden

– Fysikk er gøy

Masterstudenter fra Institutt for fysikk og teknologi skal ut på veien og vise skoleungdom at naturfag er gøy. Fredag var det førpremiere med smell i.

Main content

En ballong er i ferd med å fylles med flytende nitrogen. Publikum holder seg for ørene, luften i auditoriet dirrer av spenning.

– Vent til jeg er ferdig med å amme, roper en mor fra salen.

På eget initiativ skal masterstudenter fra Institutt for fysikk og teknologi besøke ungdomskoler og videregående skoler i bergensområdet, i ett år fremover. Med magneter, snurrende hjul, og eksplosjoner kommer få til å kjenne fysikktimen igjen. Fysikk er faktisk gøy.

Auditoriet fylles med latter. Studenter og ansatte ved UiB kan puste ut et par minutter før ballongen fylles på ny. Så, med smell, røyk og flygende plastbiter avsluttes fysikkshowet som skal få skoleungdom til å strømme til naturvitenskapene.

Inspirert av europeiske kolleger

Det hele startet for to år siden da Ragnhild Schrøder Hansen reiste til en fysikkonferanse i Estland organisert av EuroPhysicsFun. Sammen med andre fysikkstudenter fra UiB møtte hun likesinnede fra andre europeiske land for å utveksle ideer. Hun forteller at det var på dette møtet at gruppen fra UiB fikk ideen til å starte sin egen fysikkforestilling. I tillegg har instituttet hatt besøk av studenter fra Århus som inspirerte med sitt eget fysikkshow.

Iskrem laget av flytende nitrogen og lydløse vekkerklokker i vakuum har vist seg å ha stor tiltrekningskraft på skoleungdom i utlandet. Men også her hjemme har tiltaket vist seg å være vellykket, forteller Schrøder Hansen. Gruppen har nemlig tjuvstartet på enkelte skoler i bergensregionen tidligere i høst.

Liker nitrogen

Før røyken har lagt seg i auditoriet, strømmer tilskuerne frem til fysikkgruppen. Ragnhild Schrøder Hansen og Selda Ekiz deler villig ut iskrem laget av flytende nitrogen. Noen av publikum går bort og spør fysikkgruppen om triksene de har utført. En ung fyr utbryter.

– Dette var gøy. Hvor får jeg tak i flytende nitrogen?

Artikkelen er hentet fra UiBs internavis På Høyden.