Home
Communication Division

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Nyhet fra På Høyden

Verden etter finanskrisen

Hvor går verden etter finanskrisen? Det spør stipendiatene Ole Jacob Madsen og Simen Øyen når de inviterer til konferanse.

Main content

 

Det er store spørsmål som Madsen og Øyen fra Senter for vitenskapsteori tar opp i en to dager lang konferanse på Dragefjellet tirsdag og onsdag denne uken.

Kapitalismens død?

”Vil ettervirkningene fra finanskrisen innebære et idéhistorisk epokeskifte, eller vil kapitalismen overleve fordi markedslogikkens innflytelse går utover den økonomiske sfære, og manifesterer seg i kulturell, politisk og sosial praksis?” er temaet som tas opp på konferansen som er åpen for alle interesserte.

- Mange var raskt ute etter finanskrisen og erklærte at kapitalismen var død. Men dette er lettvint. Vinner av Holberg-prisen Fredric Jameson har uttalt at det er enklere å forutse jordas undergang enn kapitalismens fall, understreker Madsen.

Alternativ

Blant annet mener Madsen at venstresiden i politikken har vært fraværende i debatten i etterkant av krisen.

- Men spørsmålet er jo hvilke alternativ man har til kapitalismen, og om det i det hele tatt finnes alternativ, sier han.

En rekke kjente foredragsholdere er hentet til Bergen i forbindelse med konferansen. Blant andre kommer Rune Skarstein, førsteamanuensis i samfunnsøkonomi ved NTNU i Trondheim.

Ingen økonomer

I tillegg er Bent Sofus Tranøy fra Høgskolen i Hedmark blant foredragsholderne som arrangørene ser spesielt frem til å høre på.

- Det er et poeng for oss at spørsmålet om kapitalismens fremtid går utover økonomien, da markedsliberalismen har manifestert seg som en kulturell, sosial og politisk praksis. Vi har derfor invitert en rekke profilerte forskere fra ulike fagfelt. Men det er ingen rene økonomer som skal delta, forteller de.

Alle foredragsholderne fra workshopen er invitert til å skrive en artikkel til en bok.  Pengene til workshopen kommer fra Meltzer-fondet.

Artikkelen er hentet fra UiBs internavis På Høyden.