Home
Communication Division

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Nyhet fra På Høyden

Samlet for bedre klimavarsling

Verdenseliten innen polar værvarsling er samlet i Bergen for å få klimamodeller og observasjoner til å stemme overens.

Main content

Dnenne uken er over åtti av verdens fremste klimaforskere samlet i Bergen for å diskutere målemetoder for arktisk klima. Dagens klimamodeller og observasjonsmetoder kommer til kort når de skal brukes til å gi nøyaktige varsler om klimavariasjoner i Arktis.

– Målet med konferansen er å utvikle bedre varslingssystemer. Ikke minst er dette viktig med tanke på skipstrafikk og fremtidig aktivitet i nordområdene, sier professor Tore Furevik, ved Geofysisk institutt, UiB.

Konferansen foregår i regi av World Climate Research Programme (WCRP). Dette er det internasjonale klimaforskningsprogrammet dannet av Verdens Meteorologiske organisasjon under FN. I år er det Bjerknessenteret som er vertskap for klimamøtet.

Vanskelige målinger

Når det gjelder værvarsling i Arktis er problemet først og fremst den fjerne beliggenheten.

– Vi har problemer både med observasjonsgrunnlaget og klimamodellene, sier Furevik.

Han forteller at det er særlig  målinger av sjøistykkelsen som er mangelfulle. I dag finnes det ingen gode målemetoder. Det finnes noen få satellittdata. Men som kjent ligger nitti prosent av isen under vann. Etter hvert har russisk og amerikansk marine frigitt informasjon fra ubåttokt.

Mot modellene

Hvis man kjenner istykkelsen om vinteren og har en idé om hvordan vindforholdene vil bli om sommeren, så har du egentlig det du trenger for å varsle sommerisdekke i Arktis. Men det er ikke alltid observasjoner stemmer overens med klimamodellen.

– Mine observasjoner viser at istykkelsen om sommeren er mye mer påvirket av strøm og vindforhold i løpet av den enkelte sommeren enn istykkelsen vinteren før, sier førsteamanuensis Cecilia Bitz fra University of Chicago.

Bitz forteller at istykkelsen i Arktis forrige vinter var mye høyere enn sammenlignet med årene før. Likevel var tykkelsen denne sommeren nesten rekordlav. Observasjonene stemmer altså ikke alltid overens med det klimamodellene foreslår.

Problematiske skyer

Når det gjelder klimamodellering i polare strøk er det først og fremst lavt skydekke som utgjør et problem, i følge Tore Furevik Om sommeren sender skyene tilbake solstråler og beskytter havet mot oppvarming. Om vinteren hindrer de lave skyene varmetap fra bakken.

– Denne prosessen klarer ikke dagens klimamodeller å forklare ordentlig, forteller Furevik.

Se program for WCRP i Bergen her.

Artikkelen er hentet fra UiBs nettavis På Høyden.