Home
Quaternary geology and Paleoclimate

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Landskapsutvikling

Hvorfor er landskap slik de er i dag?

Isbre og breelv-slette (sandur) på sørvest Grønland.
Isbre og breelv-slette (sandur) på sørvest Grønland.
Photo:
Henriette C. Linge

Main content

Geomorfologi er vitenskapen om landformer og om prosessene som har dannet dem. Det å forklare dagens topografi krever i de fleste tilfeller tverrfaglige tilnærminger ettersom det involverer alt fra prosesser i jordens mantel til prosesser på jordens overflate, og som dekker tidsrom fra noen hundre til millionvis av år.

Rekonstruksjon av landformutvikling over lengre tidsrom må ta endringer i forvitrings- og erosjonsrater forbundet med klimafluktuasjoner med i betraktningen. I Skandinavia har for eksempel breenes og isdekkenes effekt på landskapet ikke vært den samme over alt. Iserosjon har i varierende grad endret det pre-glasiale landskapet og isostatisk tilpassning av isvekten som forsvant pågår fremdeles. Studier av landskapsutvikling kan derfor gi informasjon om pre-kvartær topografi, om kvartære endringer, og om forventede landskapsendringer i nær fremtid.