Home
The Centre for Science Education

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Blogg fra Danmarkstredet

Kjetil Våge ved Geofysisk institutt og Bjerknessenteret er på tokt i området mellom Island og Grønland. Ekspedisjonen følger en nyoppdaget havstrøm med betydning for klimaet. I fjor var forskerne ute med et amerikansk fartøy for å legge ut en rekke bøyer med instrumenter. I år blir bøyene tatt opp, og strømmen skal følges helt opp til iskanten. Skipet i år er derfor en britisk isbryter, som kan ta ekspedisjonen nord for Svalbard om nødvendig. Journaliststudent Sindre Skrede fra UiB er med ombord i RRS 'James Clark Ross', og rapporterer jevnlig fra ishavet.

Main content

Bloggen er skrevet spesielt for elever i videregående skole og på ungdomstrinnet. Geofagelever vil finne gode utgangspunkt for undervisning i pensum. Ikke minst får elevene her førstehånds kjennskap til hvordan forskerne arbeider, og ser fra dag til dag hvordan ny kunnskap hentes inn og bearbeides.

Skolelaboratoriet publiserte også i fjor blogg fra toktet i Danmarksstredet. Disse rapportene ligger fremdeles på siden, slik at det er mulig å følge ekspedisjonen gjennom to års arbeid for å finne Islandsjetens opprinnelse, og virkninger nordover. 

Den norske bloggen har et kart der du kan følge båtens posisjon. Ved å klikke på oransje punkter, får du bloggpostene fra gjeldende posisjon. Grønne punkt er bøyene som har lagt ute fra i fjor, og nå blir hentet opp igjen. Du kan også lese bloggrapportene fortløpende med nyeste øverst, ved å følge lenken under.