Home
Department of Economics

Seniorkonsulent i Forsvarets logistikkorganisasjon

Marie har mastergrad i samfunnsøkonomi, og arbeider nå i Forsvarets logistikkorganisasjon. - Hvis du er interessert i tall og analyse, så er samfunnsøkonomi et godt valg. Her lærer du ikke bare faget, men også en måte å tenke på, og metode, forteller hun.

Main content

Som samfunnsøkonomer er vi analytiske, vi har god metodebakgrunn, og vi kan brukes til det meste.

Studier:


- Hvorfor valgte du å studere samfunnsøkonomi ved UiB?
Jeg er veldig glad i tall og matematikk, og ville studere noe der jeg fikk jobbe med dette. Bedriftsøkonomi var ikke helt det jeg var interessert i, men så gikk jeg inn og leste om samfunnsøkonomi på nettsidene. Det syntes jeg virket veldig spennende. Noe av det som gjør samfunnsøkonomi så interessant er at det ikke bare er ett riktig svar på et spørsmål, men at man kan undersøke fra ulike vinkler og parametere.

- Hva skrev du masteroppgave om?
Jeg gjorde en generasjonsregnskapsanalyse for pleie- og omsorgssektoren i Bergen kommune. Generasjonsregnskap vil si at man ser på inntekter og utgifter over lang tid sammen med ulike prognoser for befolkningsutvikling. Man tar for seg en hel generasjon fra nyfødt til død, og ser hvordan inntektene og utgiftene er over livsperioden, spesifisert ned til pleie- og omsorgssektoren.


- Hvordan var det å skrive en masteroppgave?
Det er gøy å skrive masteroppgave. Du får total frihet til å arbeide etter egne mål og delmål. Det går det med veldig mye tid til oppgaven, du tenker på den konstant. Det var først etter at jeg hadde levert at jeg merket hvor tungt det hadde vært. Samtidig ville jeg ikke vært det foruten. Du vokser mye mens du skriver oppgave, og kjenner på hvor mye du klarer å håndtere. Det var helt fantastisk å stå der med den ferdige, innbundne masteroppgaven til slutt!

- Hva gjorde du ved siden av studiene?
Jeg hadde to jobber ved siden av studiene. Jeg jobbet ved kundesenteret til Sparebanken Vest, og som skiftleder på Burger King. Jobben som skiftleder var veldig sosial, og det var lærerikt å ha det ansvaret.

- Hva var det beste med studietiden?
Det å studere på universitetet. Du får frihet til å jobbe og til å lage din egen hverdag. Jeg følte jeg vokste utrolig mye på de årene. Nettverket man får er også gull verdt.

 

Jobb:

 

- Hva jobber du med?
Jeg jobber som seniorkonsulent ved virksomhetsstyringskontoret i Forsvarets logistikkorganisasjon, Divisjon for forsyning, avdeling Sør-Vestlandet. Vårt ansvar er forsyning og lagring av materiell, hovedsakelig til Sjøforsvaret og Heimevernet.. Jeg bruker mye av tiden på å se på prosessene våre, både at vi følger nedskrevne prosedyrer og identifisere manglende prosedyrer. Vi skal drive effektivt, ha rett personell til stede, og drive forsvarlig forvaltning. Tidligere jobbet jeg som virksomhetskontroller for Sør-Vestlandet. Da jobbet jeg en del med økonomioppfølging, budsjettering og prognoser, men også mye innenfor virksomhetsstyring.

- Hva er det beste med jobben og hva er mest utfordrende?
Det beste er at jeg får frihet til å styre arbeidsdagen selv. Jeg synes også det er bra at det er fokus på kompetanseutvikling i organisasjonen, der det er muligheter til å delta på kurs og seminarer. Og så liker jeg at det er høyt under taket her.
Det som kan være utfordrende, er at det er en stor organisasjon. Selv om jeg ser at jeg klarer å bidra, så har man ikke så stor påvirkningskraft alene. Likevel kan det være greit å arbeide i en stor organisasjon, det gjør jo også at man får mulighet til å prøve seg frem.

- Hva var din første jobb etter endt utdanning?
Det var også i Forsvaret, da arbeidet jeg med fakturabehandling. Det ga meg en introduksjon til systemet, og etter det søkte jeg på ny stilling i Forsvaret.

- Hvordan opplevde du overgangen fra studiene til arbeidslivet?
Det var en forandring, men jeg synes det gikk greit. Jeg var veldig innstilt på det, for jeg følte meg veldig klar for å komme ut i arbeidslivet da jeg var ferdig med masteroppgaven.


Samfunnsøkonomi:


- Hvorfor bør nye søkere velge samfunnsøkonomi?
På samfunnsøkonomi er det mange forskjellige retninger. Her er det mye interessant enten du er politisk engasjert, interessert i tall, eller detaljorientert. For min del var det særlig det å arbeide med tall som gjorde at jeg valgte samfunnsøkonomi. Hvis du er interessert i tall og analyse, så er samfunnsøkonomi et godt valg. Her lærer du ikke bare faget, men også en måte å tenke på og metode.

- Hvordan får du bruk for dine ferdigheter som samfunnsøkonom?
Det jeg får mest nytte av er måten å tenke og behandle data på, det å se helheter og omfang. Det mer konkrete fra fagene bruker jeg ikke så mye i arbeidet mitt nå.

- Har du noen råd til samfunnsøkonomer på vei ut på arbeidsmarkedet?
Jeg tror det er viktig å selge seg selv om en samfunnsøkonom når man skal ut på arbeidsmarkedet. Som samfunnsøkonomer er vi analytiske, vi har god metodebakgrunn, og vi kan brukes til det meste. Finn ditt interesseområde og det du har lyst til å jobbe med. Selv om det ikke står ”ønsker samfunnsøkonom” i en stillingsutlysning, så kan det være at det er akkurat det de ser etter. De bare vet det ikke enda.