Home
Department of Clinical Medicine

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Vellykket forskningsopphold ved Harvard Medical School

Professor og seksjonsleder ved Gades laboratorium for patologi Anders Molven har nylig kommet tilbake til Bergen etter et vellykket år i USA.

Boston Skyline
Boston Skyline
Photo:
Anders Molven

Main content

Han har oppholdt seg som Fulbright-gjesteforsker ved Joslin Diabetes Center, Harvard Medical School, Boston. K1-nytt lurer på hvorfor han dro nettopp dit, og hvilke prosjekter han jobbet med under oppholdet.

- Forskningsmiljøet ved Joslin Diabetes Center er blant verdens aller fremste. Vi har i noen år hatt et samarbeid med to av forskningsgruppene der om et arvelig syndrom av diabetes og kronisk pankreatitt som er forårsaket av et ødelagt fordøyelsesenzym. Formålet ved oppholdet var dels å utvikle samarbeidet vårt på dette prosjektet, dels å studere musemodeller for medfødt hyperinsulinisme. Sistnevnte er en arvelig lidelse som kan beskrives som den «motsatte» sykdommen av diabetes, i og med at alt for lavt blodsukker er det viktigste symptomet. Jeg undersøkte mus som hadde sykdommen ved å gi dem ulike dietter. Dessuten isolerte vi Langerhanske celleøyer fra dem og transplanterte disse inn i diabetiske mus .

-  Er du fornøyd med oppholdet?

-  Ja, så absolutt. Den erfaringen jeg fikk og de impulsene oppholdet gav, vil utvilsomt komme til nytte for forskningsgruppen her i Bergen i tiden fremover. Vi vil fortsette samarbeidet med Joslin-miljøet, og i slutten av oktober reiser jeg tilbake for en oppsummering av resultatene og planlegging av videre studier. Forskningsoppholdet frigjorde også tid som ble brukt til å ferdigstille publikasjoner fra andre prosjekter. Takket være permisjonen tegner nå 2013 til å bli et godt publikasjonsår.

- Hvordan trivdes familien?

- Det gikk over all forventning. Boston er en fantastisk fin by å bo i, klimaet passer bra for våte vestlendinger og skolene er utmerkede. Vi opplevde amerikansk politikk og presidentvalgkampen på nært hold. Spennende var det også å stifte bekjentskap med Hurricane Sandy og snøstormen Nemo. Sistnevnte førte til at veier og skoler i hele staten Massachusetts ble stengt i flere dager. Terroren ved Boston Maraton var svært dramatisk, og satte sitt preg på byen de siste månedene vi var der.

- Vil du anbefale forskningstermin i utlandet til andre?

- Helt klart. En gylden anledning til å knytte nye kontakter og få faglig påfyll. Det finnes gode finansieringsordninger og til USA vil jeg anbefale at man søker stipend gjennom det norske Fulbright-kontoret i tillegg til den støtten som Universitetet gir. Dette var nyttig å ha i mange sammenhenger. For øvrig er den økonomiske situasjonen for forskerne i USA blitt klart dårligere de siste årene. Det var flere nedskjæringsrunder mens jeg var i Boston, og man må være forberedt på å kunne stille med fullfinansiering av utgiftene til den eksperimentelle forskningen man ønsker å utføre.