Home
University of Bergen Library

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Ludvig Holbergs skrifter

Main content

Prosjektbeskrivelse/formål

Prosjektet går ut på en digitalisering og komplett tekstkritisk nyutgivelse av Holbergs samlede skrifter og tilretteleggelse av disse for allmennheten og for forskning. Projektet har to hovedmål: Det ene er å etablere pålitelige, tekstkritiske utgaver av Holbergs verker, det andre er å formidle verkene til såvel forskere som en større offentlighet. Alle tekstene vil bli forsynt med kommentarer og introduksjoner, som både skal hjelpe til å sikre den umiddelbare forståelse og sette Holbergs tekster inn i en bredere litteratur- og idehistorisk sammenheng. Prosjektet har både en internasjonal, en nasjonal og en lokal begrunnelse. Holberg var en ruvende kulturpersonlighet, forfatter og vitenskapsmann på 1700-tallet og har satt tydelige spor etter seg både i sin samtid og fram til i dag. Hans komedier og hans essay (epistler) er stadig like aktuelle.

Dette er et dansk-norsk samarbeidsprosjekt mellom Universitetet i Bergen og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.

Deltakende institusjoner/samarbeidspartnere

  • Det humanistiske fakultet, Universitetet i Bergen (hovedansvarlig)
  • Det samfunnsvitenskapelige fakultet, Universitetet i Bergen
  • Det juridiske fakultet, Universitetet i Bergen
  • Universitsbiblioteket, Universitetet i Bergen
  • Uni Digital (en avdeling av Uni Research, Bergen)
  • Det Danske Sprog- og litteraturselskab (DSL)
  • Det Kongelige Bibliotek, København

Prosjektledere: Gunnstein Akselberg, Det humanistiske fakultet, Universitetet i Bergen, og Karen Skovgaard-Petersen, Det Danske Sprog- og litteraturselskab

Prosjektdeltakere fra Universitetsbiblioteket i Bergen

Fra Avdeling for spesialsamlinger deltar Bjørn Abusdal, Bjørn Arvid Bagge, Nils-Erik Moe-Nielsen i innholds- og tekstproduksjon til prosjektet.

Seksjon for digitale systemer og tjenester ved Karin Rydving, Øyvind Liland Gjesdal og Rune Kyrkjebø deltar i planlegging av framtidig lagrings- og driftsløsning for prosjektet.

Rune Kyrkjebø møter i styringsgruppen for den norske delen av prosjektet.

Tidsramme

Prosjektperioden er 2008-2014.

Universitetsbiblioteket er i kontakt med prosjektledelsen og med vår partnerinstitusjon Det Kongelige Bibliotek i København med tanke på varig lagrings- og driftsløsning for ressursen.

Finansiering/bidragsytere

Både den norske og den danske delen finansieres ved en kombinasjon av private og offentlige midler. Fra norsk side er finansieringen kommet i stand med bidrag fra Universitetet i Bergen, Meltzerfondet, Sparebanken Vest og stiftelsen Fritt Ord. Den danske delen av prosjektet er finansiert av Augustinus-fonden og Kunstrådets Litteraturudvalg.

Prosjektets nettsider: http://holbergsskrifter.dk og http://holbergsskrifter.no.