Home
News

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Christiekonferansen 2014

Forventningen om katastrofe fører til handling nå

- Denne forventningen har allerede satt i gang politisk handling, innovasjon og tenkning. Det sa professor Ulrich Beck, på Christiekonferansen 2014.

Det er forventninger om katastrofe som skaper handling. Da er det viktig at politikerene velger å fokusere på de riktige risikoene for katastrofe, mener Ulrich Beck, tysk sosiolog og professor.
Photo:
Marit Hommedal

Main content

Den tyske sosiologen og professoren ved London School of Economics, åpnet Christiekonferansen 2014 med sitt foredrag om hvordan forventingene om en klima-katastrofe allerede er i ferd med å endre den politiske strukturen i verden.

- Globalt og nasjonalt er det vanskelig å få øye på disse politiske endringene, men i verdensbyene er de mer synlige.  I de største byene, for eksempel i Asia, er det stadig mer politisk handling og innovasjon trigget av klimaendringene. Jeg tror det henger sammen med at bevisene for klimaendringene er lettere å få øye på i de største byene, sa Bech.

 

Ungdom mest opptatt av globale problemer

I et prosjekt støttet av Europeisk forskingsråd (ERC), skal Bech finne ut mer om hvordan forventing om klima-katastrofe trigger nye risiko-fellesskap, som verdensbyer.

På Christiekonferansen slapp han ett av de første resultatene fra forskningsprosjektet. Resultatene gir grunnlag for optimisme. De viser nemlig at ungdom i alderen 13 – 18 år er svært opptatt av global risiko.

- Resultatene viser at ungdom i denne aldersgruppen er mer opptatt av globale problemer enn lokale og nasjonale. Det viser at verden er i ferd med å endre perspektiv, og at global risiko og klimaendringer vil bli viktigere i fremtiden, sa Bech.

 

Må velge de riktige risikoene

Han presiserte at media har, og vil ha, en viktig rolle i å gjøre risikoene synlige slik at forventinger om katastrofe skaper handling. De må imidlertid velge de riktige risikoene.

- Det er for mye katastrofe i luften nå. Dette er skapt av mediene som konkurrerer om den verste katastrofen. Ofte overfokuserer de på lite relevante risikoer. Det er viktig for politikerne å være klar over dette. De må velge å fokusere på de relevante globale risikoene slik som klimaendringene, sier Beck.

Les mer om Becks teorier i Atle Møens kronikk i BT. Møen er førsteamanuensis på sosiologisk institutt, UiB.