ERC-prosjekter
Over tretti UiB-forskere har fått tildelt prestisjetunge bevilgninger til grensesprengende forskning fra Det europeiske forskningsrådet (ERC).
Main content
Det europeiske forskningsrådet (ERC) skal fremme høykvalitetsforskning ved å finansiere de beste forskerne og de beste ideene. Over tretti forskere ved UiB har fått bevilgning gjennom ERCs stipendordninger siden 2007. ERC-stipender blir gitt til forskere som jobber innenfor alle fagfelt. Forskningsområdene bestemmes fritt av forskeren.
Grensesprengende forskning ved Universitetet i Bergen
Nyheter og resultater fra ERC-prosjekter presenteres i nettserien Grensesprengende forskning:
Et puslespill om klimaendringer i Arktis

Hva blir konsekvensene av at isen på Grønland og i Arktis smelter i et alarmerende tempo? Det var et av spørsmålene professorene Kerim Hestnes Nisancioglu, Eystein Jansen og kolleger ville finne svar på i det største ERC-prosjektet i Norden noensinne; Synergy Grant-prosjektet ice2ice. Les saken her.
Inga Berre ble ERC-mottaker nummer 10 000

Inga Berre vil bruke anvendt matematikk for å forstå hva som skjer i undergrunnen når varme skal utvinnes fra jordas indre. I 2021 ble hun utnevnt til ERC-mottaker nummer 10 000. Les hele saken her.
Forskere og prosjekter med støtte fra ERC ved UiB:
ERC Starting Grant
Adriana Bunea
Institutt for sammenliknende politikk
CONSULTATIONEFFECTS (2019-2024)
Effects of stakeholder consultation on inputs, processes and outcomes of executive policymaking
Målet er å forske på interessentkonsultasjonar som ein faktor for påverknad på politikkutforminga i medlemslanda i EU. Les mer her.
Iain G. Johnston
EvoConBiO (2019-2024)
Uncovering and engineering the principles governing evolution and cellular control of bioenergetic organelles
Det komplekse livet på jorden er drevet av mitokondrier og kloroplaster i cellene der respirasjon og fotosyntese tar sted. Disse organeller har sine egne genomer, mtDNA og cpDNA, som koderer livsviktige energiske maskiner. Disse genomer varierer enormt i levende organismer, og mutasjoner i dem kan forårsake alvorlige problemer, inkludert dødelige arvelige sykdommer. Så hvorfor beholder organismer disse genomer, og hvordan demper de mutasjonsskader? EvoConBiO vil undersøke nivåene av robusthet og kontroll som bestemmer hvordan organellenes genomer har utviklet seg, hvordan de er kontrollert og beskyttet, og hvordan forskere kan gripe inn for å forbedre bioenergetiske prestasjoner i for eksempel planter som brukes til å lage biodrivstoff. Les mer om EvoConBio her.
Timothy Lynagh
Sars internasjonale senter for marin molekylærbiologi
iGluRs- A NEW VIEW (2018-2023)
Exposing Nature’s View of Ligand Recognition in Ionotropic Glutamate Receptors
Prosjektet skal se på evolusjonen til utvalgte reseptorer for nevrotransmitters (Ionotrophic Glutamate Receptors). Les mer her.
Randi J. Bertelsen
BRuSH (2018-2023)
Oral bacteria as determinants for respiratory health
Randi Bertelsen vil studere hvordan bakteriesammensetningen i munnhulen kan ha innvirking på lungesykdommer. Les mer her.
Scott Bremer
Senter for Vitenskapsteori (HF)
CALENDARS (2018-2023)
Co-production of seasonal representations for adaptive institutions
Scott Bremer skal finne ut hvordan vi kan styre samfunnet i møte med klimaendringer. Les mer her.
Hans Christian Steen-Larsen
SNOWISO (2018-2022)
Signals from the Surface Snow: Post-Depositional Processes Controlling the Ice Core Isotopic Fingerprint
Hans Christian Steen Larsen vil bruke analyser av såkalte isotoper fra iskjerner til å skape en bedre forståelse av fortidens klimavariasjoner, og dermed bedre klimamodeller. Les mer om prosjektet her.
Katrine Vellesen Løken
CIVICS (2018-2022)
Criminality, Victimization and Social Interactions
Mye av dagens forskning på kriminalitet fokuserer på årsak/virkning-modeller, ofte ved å se isolert på enkeltforbryteres handlinger. Med CIVICS ønsker Løken å etablere en bredere forståelse av økonomien i bunn av og rundt kriminalitet, ved å ta med den sosiale konteksten i regnskapet og at kriminalitet som oftest er en gruppeaktivitet. Katrine Løken har fått stilling på Handelshøyskolen der hun utfører prosjektet. Se her for en lengre beskrivelse av prosjektet.
Daniel Lokshtanov
PaPaAlg (2017 - 2022)
Pareto-Optimal Parameterized Algorithms
Daniel Lokshtanov vil arbeide med å revidere grunnlagene av parameterized complexity feltet. Les mer om prosjektet her. Daniel jobber nå ved UC Santa Barbara, USA.
Nele Meckler
C4T (2015 - 2020)
Climate change across Cenozoic cooling steps reconstructed with clumped isotope thermometry
Nele Meckler arbeider med rekonstruksjoner av fortidsklima ved å bruke sedimenter fra havet og stein fra huler (stalagmitt) som arkiver. Les mer om prosjektet her.
C4T i ERCs prosjektdatabase
Saket Saurabh
PARAPPROX (2012 - 2017)
Parameterized Approximation
Professor Saket Saurabh skal forske på hvordan man kan løse problemer raskest mulig på en datamaskin. Les mer om prosjektet her.
PARAPPROX i ERCs prosjektdatabase
ERC Consolidator Grant
Inga Berre
MapSI (2021-2026)
Mathematical and Numerical Modelling of Process-Structure Interaction in Fractured Geothermal Systems
Professor Inga Berre ved Matematisk institutt mottar ERC Consolidator Grant for prosjektet «MaPSI». Det tverrfaglige prosjektet beveger seg i grenselandet mellom anvendt matematikk, beregningsorientert fysikk og geovitenskap.
– Prosjektet vil utvikle nye matematiske modeller og numeriske metoder, og bruke disse i simulering av prosesser i geotermiske systemer som det ikke har vært mulig å kvantifisere tidligere. Slik kan vi bedre forstå viktige aspekter ved for eksempel høytemperatur og superkritiske geotermiske systemer, som vil ha betydning for produksjon av et større spekter av geotermiske ressurser, forklarer Berre. Les mer om prosjektet her.
Ragnild Muriaas
Institutt for sammenliknende politikk
SUCCESS (2021-2026)
Gender-Gap in Political Endurance: a novel political inclusion theory
Med prosjektet SUCCESS vil professor Ragnhild Muriaas få frem i lyset hva som gjør at kvinner forlater politikken raskere enn menn, og hva som får de til å bli. Du kan lese mer om prosjektet her.
Nele Meckler
FluidMICS (2021-2026)
Fluid Inclusion Microthermometry in Speleothems
Nele Meckler leter etter klimasvar i bittesmå vanndråper lukket inne i dryppsteiner i tropiske huler. Hun var også den første kvinnelige forskeren ved UiB som fikk en ERC Starting Grant, les mer om hennes Consolidator Grant prosjekt her.
Elisabeth Ivarsflaten
Institutt for sammenliknende politikk
INCLUDE (2021-2026)
Openings to the Inclusion of Muslim Minorities in Today’s Democracies
Med prestisjebevilgning fra ERC vil professor Elisabeth Ivarsflaten gripe fatt i et av de mest grunnleggende problemene i vår tid. Hvordan leve fredelig sammen i stadig mer mangfoldige samfunn? Les mer om prosjektet her.
Saket Saurabh
LOPRE (2019-2024)
Lossy preprocessing
Saket Saurabh vil revolusjonera korleis vi brukar, handterer og komprimerer store og komplekse datasett. Les mer her.
Harald Sodemann
ISLAS (2018-2022)
Isotopic links to atmospheric water's sources
Harald Sodemann skal sette saman nye datasett for å følge vatnet frå det fordampar i havet til det fell ned att. Les mer her.
Thomas Arnesen
NterAct (2018-2022)
Discovery and functional significance of posttranslational N-terminal acetylation
I ERC-prosjektet skal teamet til Thomas Arnesen blant annet se på hvordan man kan slå av og på cellebevegelse i forhold til spredning av kreftceller. En annen mulighet er å studere nerveceller. Les mer her.
Jill Walker Rettberg
Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier
MachineVision (2018-2022)
Machine Vision in Everyday Life: Playful Interactions with Visual Technologies in Digital Art, Games, Narratives and Social Media Jill Walker Rettbergs forskning på hvordan vi representerer oss selv på nettet og på hvordan vi forteller på nettet har resultert i en rekke bøker og artikler. I august 2018 starter hun opp ERC prosjektet. Les mer .Marit Skivenes
Institutt for Administrasjons- og Organisasjonsvitenskap
DISCRETION (2017 - 2022)
Discretion and the child´s best interests in child protection
Marit Skivenes skal forske på barnevernsystemet og skjønnsutøvelse i ulike land. Les mer om prosjektet her
Andreas H. Hejnol
Sars internasjonale senter for marin molekylærbiologi (Sars)
EVOMESODERM (2015 - 2020)
The evolution of mesoderm and its differentiation into cell types and organ systems
Andreas H. Hejnol skal se på hvordan menneskets muskler, blodkar og nyrer oppsto ved å studere dyrefoster til dyr som slimormer, pølseormer, hjuldyr og flatormer. Les mer om prosjektet her.
EVOMESODERM i ERCs prosjektdatabase
Noel Keenlyside
Geofysisk institutt / Bjerknessenteret for klimaforskning
STERCP (2015 - 2020)
Synchronisation to enhance reliability of climate prediction
Prosjektet fokuserer på forbedring av klimaprognoser. Ved å kople ulike klimamodeller sammen til en supermodell, vil man oppnå mer presise prognoser av de endringene i klimaet som vi må forberede oss på i framtida. Les nyhetssaken her.
STERCP i ERCs prosjektdatabase
ERC Advanced Grant
Rolv Skjærven
Institutt for global helse og samfunnsmedisin
HEALTHIERWOMEN (2019-2024)
A woman´s reproductive experience. Long term implications for chronic disease and death
Hensikten med det nye forskningsprosjektet til Skjærven er å fordype seg i hvordan svangerskapskomplikasjoner påvirker kvinners framtidige helse. Les mer her.
John Birks
HOPE (2017 - 2022)
Humans on planet Earth - long-term impact on biosphere dynamics
Vi veit at menneska har endra jorda dei siste 8000 åra, gjennom jordbruk, erosjon, vassressursar og så vidare. HOPE prosjektet skal hjelpe å forstå om menneska for lenge sidan påverka dei store økologiske prosessane. Sjå meir her.
Kenneth Hugdahl
Institutt for biologisk og medisinske psykologi
ONOFF (2016 - 2021)
Perception of voices that do not exist: Tracking the temporal signatures of auditory hallucinations
Kenneth Hugdal er hjerneforsker med særlig fokus på hjerneasymmetri og hvordan denne kan anvendes i forståelsen av dysleksi og språkrelaterte problemer, samt for å forstå hørselshallusinasjoner ved schizofreni. Les mer her.
VOICE (2011-2016)
From cognition to brain systems
VOICE prosjektet bidrog til å avdekke hvilke prosesser i hjernen som gjør at pasienter med schizofreni opplever å høre stemmer i fravær av en ytre kilde. Med bruk av funksjonell magnet resonans avbildning (fMRI) av hjernen, fant forskerne spesifikke områder i hjernen med abnormal aktivitet som kan årsake stemmehøring. Les mer her. Se en video om prosjektet her.
VOICE i ERCs prosjektdatabase
Bruce Kapferer
EGALITARIANISM (2014 - 2019)
Egalitarianism: Forms, Processes, Comparisons
Med prosjektet EGALITARIANISM utfordrer sosialantropologen Bruce Kapferer tankene om likhet slik vi kjenner dem fra Rousseau, Marx og andre samfunnsfilosofiske gudfedre. Selv kaller han det "geriljaantropologi".Kapferer skal se nærmere på egalitære strukturer, prosesser og verdier. Prosjektet baserer seg metodisk på analyse av tekstlig materiale, samt feltarbeid i stuasjoner der kriser i likhet og ulikhet kommer til syne i Europa og andre steder.
EGALITARIANISM i ERCs prosjektdatabase
Nikolai Østgaard
Institutt for fysikk og teknologi
TGF-MEPPA (2013 - 2018)
Terrestrial Gamma Flashes-the Most Energetic Photon Phenomenon in our Atmosphere
Nikolai Østgaard skal lete etter gammaglimt i tordenskyer. Østgaard tror at gammaglimtene har noe med lynene å gjøre, og han ønsker å finne ut hvor ofte disse gammaglimtene skjer.Han leder forskningssenteret Birkeland Centre for Space Science (BCSS) ved Institutt for fysikk og teknologi. BCSS er også et Senter for Fremragende forskning (SFF), utpekt av Norges forskningsråd. Les mer om prosjektet her.
TGF-MEPPA i ERCs prosjektdatabase
Pål Rasmus Njølstad
SELECTionPREDISPOSED (2012 - 2017)
Novel Tools for Early Childhood Predisposition to Obesity
Hvilken rolle spiller kosthold og genetikk i utviklingen av fedme og diabetes? Dette er et av spørsmålene professor Pål Rasmus Njølstad ved KG Jebsen Senter for Diabetesforskning forsøker å finne et svar på, basert på hans studier av barn og mødre i Norge. Undersøkelsen er basert på biologisk materiale og spørreskjemadata fra over 100.000 svangerskap. Les mer om prosjektet her.
SELECTionPREDISPOSED i ERCs prosjektdatabase
Fedor Fomin
PREPROCESSING (2011 - 2016)
Rigorous Theory of Preprocessing
Bruker du en søkemotor for å finne byens beste restaurant? Lar du bilens GPS fortelle deg hvor du skal kjøre til venstre for å komme til parkeringshuset? Bekymret for om pengene dine er trygge når du bruker nettbank? Høyst sannsynlig er det en algoritme som hjelper deg. Fedor Fomin leder et prosjekt som skal utvikle nye matematiske teorier for bedre algoritmer, slik at datamaskiner kan gjøre "bedre" valg. Les mer om prosjektet her.
PREPROCESSING i ERCs prosjektdatabase
Christopher Henshilwood
Institutt for Arkeologi, Historie, Kultur og Religionsvitenskap
TRACKSYMBOLS (2010-2015)
Tracing the evolution of symbolically mediated behaviours within variable environments in Europe and southern Africa
Målet for prosjektet TRACSYMBOLS var å undersøke hvordan viktige atferdsmessige innovasjoner oppstod blant Homo Sapiens og Homo Neanderthalensis i det sørlige Afrika og Europa, og undersøke om og hvordan miljømessige variasjoner påvirket denne utviklingen i to ulike faser av steinalderen. Co-PI var Professor Francesco D´Errico, Université de Bordeaux. Se en video om noen av resultatene her eller ta en titt på gruppens åpen facebookside her.
TRACSYMBOLS i ERCs prosjektdatabase
Frede Tingstad
MINOS (2010 - 2015)
Microbial Network Organisation
Dagens næringsnett i havet kan ses på som resultatet av et 4 milliarder år gammelt våpenkappløp der dagens ulike organismene sameksisterer i en balanse mellom ressurstilgang, konkurranse og forsvar. MINOS har bidratt til eksperimenter og til å utvikle modeller for hvordan denne balansen både kan brukes til å forstå mekanismene som gjør enkelte arter dominerende, hvordan det marine næringsnettet struktureres og hvordan økosystemet i Polhavet fungerer.
MINOS i ERCs prosjektdatabase
ERC Synergy Grant
Andrea Bender
Institutt for samfunnspsykologi
QUANTA (2021-2027)
Evolution of Cognitive Tools for Quantification
Professor Andrea Bender ved Universitetet i Bergen (UiB) er tildelt Det europeiske forskningsrådets Synergy Grant, for prosjektet «Evolution of Cognitive Tools for Quantification» (QUANTA). Forskningsprosjektet koordineres ved UiB. Hennes og de andre tre PIs teamene skal forstå mer om hva som gjør oss mennesker unike blant artene på jorda, og det å være i stand til å telle helt nøyaktig er et av de sentrale kjennetegnene.
Hun jobber sammen med tre andre PI: Russell Gray, Max Planck Institut Leipzig (D), Francesco d´Errico, Université Bordeaux (F) og Rafael Núñez, UC San Diego (US)
Les mer her.
Eystein Jansen / Kerim Hestnes Nisancioglu
ICE2ICE (2014 - 2019)
Arctic Sea Ice and Greenland Ice Sheet Sensitivity
I forskningsprosjektet vil professorene Kerim Nisancioglu og Eystein Jansen undersøke hva som skjer med isen på Grønland dersom sjøisen i Norskehavet forsvinner. Les mer om prosjektet her.
ICE2ICE i ERCs prosjektdatabase
Denne siden oppdateres av Anja Hegen og Åshild Nylund