Home
Environmental toxicology

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Effekter av eksponering for polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH) på leverproteomet til polartorsk

Polartorsk er en nøkkel-art i det marine økosystemet i Arktis, og utgjør den primære næringskilden til en rekke pattedyr og sjøfugler. Vi har i dag begrenset kunnskap om polartorsk sin sensitivitet mot miljøgifter, inkludert olje-relaterte forbindelser.

Polar cod under the Arctic ice cap
Polartorsken (Boreogadus saida) lever under isen som larver og ungfisk før den migrerer ut i åpent vann.
Photo:
Peter Leopold, Arktisk og marin biologi, Universitetet i Tromsø

Main content

Offshore- og petroleumsindustri beveger seg inn i polare områder og arktiske strøk. Uønskede utslipp av olje og oljerelaterte forbindelser utgjør  dermed en potensiell trussel for viktige arktiske marine arter. Polartorsk er en nøkkel-art i det marine økosystemet i Arktis, og utgjør den primære næringskilden til en rekke pattedyr og sjøfugler. Vi har i dag begrenset kunnskap om polartorsk sin sensitivitet mot miljøgifter, inkludert olje-relaterte forbindelser. PAHer er en klasse av organiske forbindelser som består av to eller flere sammenslåtte benzenringer og finnes i et utall av forskjellige konformasjoner. PAHer er en viktig bestanddel av råolje. I denne oppgaven skal vi studere effekten av PAH på proteinuttrykningen i leveren til polartorsk etter eksponering for PAH modellforbindelsen benzo[a]pyren (BaP). Leveren er det viktigste organet i detoksifiseringen av PAHer og uttrykker en rekke proteiner involvert i biotransformasjonen av slike forbindelser. Ved å studere effekter på den globale uttrykningen av proteinene i lever kan vi få verdifull informasjon om de fysiologiske effektene av PAH eksponering.

 

Teknikker som vil bli benyttet i oppgaven 

  • Homogenisering av leverskiver eksponert mot BaP.
  • Måling av proteinkonsentrasjon ved hjelp av absorbans og plateleser
  • Analyse av proteinprøver vha gelelektroforese (SDS-PAGE)
  • Spesifikk analyse av enkeltproteiner med protein immunoblotting (Western-blotting)
  • Etablering av SRM/MRM-massespektroskopi for kvantifisering av proteinekspresjon

 

Dette arbeidet er en del av The Polarisation Project - et internasjonalt forskningsprosjekt som fokuserer på polartorsken. Prosjektet blir ledet av Dr Jasmine Nahrgang ved Institutt for arktisk og marin biologi ved Universitetet i Tromsø. 

 

Vil du vite mer?

Kontakt Forsker Odd André Karlsen
Telefon: 55 58 46 51
Epost: odd.karlsen@bio.uib.no