Home
Department of Comparative Politics

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Sampol i media

Terror eller ekstremisme?

Media identifiserer ofte ikkje høgreekstrem vald som terrorisme, seier førsteamanuensis ved Institutt for samanliknande politikk, Jan Oskar Engene. Og media påverkar terrorstatistikken.

Det er en ensidig oppmerksomhet om islamistisk terrorisme, seier førsteamanuensis Jan Oskar Engene i Vårt land-artikkelen 18. februar.
Det er en ensidig oppmerksomhet om islamistisk terrorisme, seier førsteamanuensis Jan Oskar Engene i Vårt land-artikkelen 18. februar.
Photo:
Vårt land (faksimile)/UiB (profilbilete)

Main content

Les heile artikkelen i papirutgåva av Vårt land, onsdag 18. februar 2015.

Engene viser til drapa på Mohammed Saleem i Birmingham og Lee Rigby i London, begge frå 2013. Sjølv om begge drapa vart etterforska som terrordrap, vart det sistnemnde politisert i ein slik grad at regjeringa kalla inn kriseutvalet, medan det førstnemnde i første omgang ikkje førte til nokon politisk reaksjon.

- Høyreekstreme angrep er omtrent fraværende i Europols statistikk og i andre store terrordatabaser. Media snapper ikke opp høyreekstreme angrep. Det er en ensidig oppmerksomhet om islamistisk terrorisme, seier førsteamanuensis Jan Oskar Engene i Vårt land-artikkelen 18. februar.

Også i norsk media

Mediedekninga av dei to drapa i Storbritannia har ført til ein stor debatt som Engene meiner at norsk media òg bør ta.

- Hvorfor viser avisene så liten interesse for at det ble funnet maskinpistoler og avsagde hagler i et høyreekstremt og kriminelt belastet miljø i slutten av november i fjor, spør Engene Vårt land-artikkelen.

– Trusselen fra ekstreme islamister er reell. Men vi kan lett få oss en overraskelse om vi bare er bevisst én trussel av gangen. Da kan det lett bli til at en ny trussel vokser fram i krokene. For politisk vold og ekstremisme arter seg på mange måter, seier Engene til avisa

Les heile artikkelen i papirutgåva av Vårt land, onsdag 18. februar 2015.