Home
News

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Forskningsformidling

Klimafilm ble beste forskningsdokumentar på BIFF

Filmen Ice and the sky vant Gulluglen under Bergen internasjonale filmfestival (BIFF).

KLIMAPIONERENE: Den franske regissøren Luc Jacquet har laget filmen Ice in the sky om klimaforskningens pionerer.
KLIMAPIONERENE: Den franske regissøren Luc Jacquet har laget filmen Ice in the sky om klimaforskningens pionerer.
Photo:
©LUC JACQUET

Main content

Det var den franske filmen La Glace et le Ciel (Ice in the sky) som dro i land seieren da Gulluglen for beste forskningsdokumentar ble delt ut under Bergen internasjonale filmfestival (BIFF).

 

Pris som formidler innsikt 

BIFF arrangeres for 16. gang i år, og det er andre gang det deles ut en pris for beste forskningsdokumentar. Gulluglen er et samarbeid mellom BIFF og Universitetet i Bergen. De har valgt ut åtte filmer som konkurrerte om prisen Gulluglen og en premie på 25 000 kroner gitt av Universitetet i Bergen. 

– Formålet med prisen er å vise verdien av film som formidler innsikt i vitenskapelig tenkning, metoder og resultater, og slik bidrar til å styrke et fritt, kritisk og åpent offentlig ordskifte og en kunnskapsbasert samfunnsutvikling, sier Dag Rune Olsen, rektor ved Universitetet i Bergen. 

 

Påviste at mennesket påvirket klimaet

Filmen som vant Gulluglen er regissert av Luc Jacquet, og handler om 23 år gamle Claude Lorius som i 1955 reiste til Antarktis på en ett år lang ekspedisjon, og oppdaget hvordan man kunne påvise at menneskeheten har påvirket klimaet.

"Årets gulluglevinner er lavmælt og mektig på samme tid. Gjennom historiske filmklipp ser vi hvordan pågangsmot og personlige offer belønnes med resultater, og hvordan tilfeldigheter kan føre til store vitenskapelige gjennombrudd", skriver juryen i sin begrunnelse. 

Lorius har brukt hele livet på å forske på og advare mot menneskehetens innflytelse på planeten vi bor på.

"Filmen viser hvordan kalde fakta kan bli til het debatt, og hvordan små snøfnugg kan fortelle hele klodens historie. Den gjør noe så sjeldent som å vise spenningen som ligger i god grunnforskning. Og den viser hvordan Claude Lorius’ engasjement for vitenskapen etter hvert blir en etisk forpliktelse på vegne av menneskeheten", skriver juryen videre.  

 

Forskning er ofte aller best på film 

De nominerte filmene representerer ulike fagmiljø, blant annet medisin, humaniora, samfunnsvitenskap og biologi. 

–  Det er veldig gledelig at vi har fått en konkurranse som premierer vitenskapsformidling i dokumentarfilm. For vi har alltid ment at film formidler forskning på en ypperlig måte, sier Tor Fosse, festivalleder for BIFF.