Home
Geophysical Institute

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Nyhet

Ti millioner kroner til Kjetil Våge

Kjetil Våge er en av fire ved UiB som har nådd opp i konkurransen om rekrutteringsstipend fra Bergen Forskningsstiftelse.

Kjetil Våge på tokt i Danmarkstredet i 2011.
Kjetil Våge på tokt i Danmarkstredet i 2011.
Photo:
Sindre Skrede

Main content

- Dette er utrolig kjekt! Jeg er svært glad og beæret over å bli tildelt et BFS-stipend. Jeg er også veldig takknemlig for at både Bergens Forskningsstiftelse og Geofysisk institutt har valgt å støtte dette prosjektet, skriver Kjetil Våge i en e-post fra den andre siden av Atlanteren. For tiden er han i Massachussetts, ved Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) som er en av verdens ledende institusjoner innen oseanografi. Her er han som Fulbright Arctic Chair, etter utnevnelsen Våge fikk i vår.  

Onsdag ble det offentlig at Våge ved Geofysisk institutt og Bjerknessenteret får 10. 000 000 kroner i det fireårige rekrutteringsprogrammet fra Bergen Forskningsstiftelse. De tre andre som gikk til topps er UiB-forskerne Harald Barsnes, Marco Hirnstein og Håvard Haarstad.  Les mer om tildelingen i På Høyden og på UiB sine sider.

Totalbudsjett for prosjektet Våge har fått støtte til fra BFS er på 23 051 000 kroner, inkludert UiB-finansierte stillinger til prosjektet. 

Prosjektet har fått navnet "Overturning in the Nordic Seas" og går kort fortalt ut på å søke en dypere forståelse av hvor og hvordan det varme vannet som strømmer nordover inn i De nordiske hav i forlengelsen av Golfstrømmen omdannes til kaldt dypvann og deretter returnerer mot sør. Denne omveltningen er en sentral del av vårt klimasystem, men kan være utsatt for endringer i globalt klima.

 

Kjetil Våge har lenge forsket på omdannelsen av varmt atlantisk vann til dypvann, særlig i områdene rundt Islandhavet og Danmarkstredet. Midlene fra Fulbright skal blant annet brukes til å videreføre forskningen på omveltningen i Nordatlanteren som ser ut til å finne sted i to uavhengige sløyfer.

- Vi ønsker å få en bedre forståelse av mekanismene i disse to omveltningssløyfene. Hvilken bidrar med mest dypvann? Det kan godt tenkes at de responderer på ulikt vis til endringer i klima, sa Våge til Bjerknessenteret i vår.