Home
Department of Informatics

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Nyhet

42 Millioner til unge forskere ved Computational Biology Unit

Bioinformatikk er i vinden for tiden og gjennom en storstilt satsning både fra Norges Forskningsråd og Bergens Forskningstiftelse (BFS) er det mye som tyder på at dette er felt hvor Norge har sterke ambisjoner.

Bioinformatikk
Photo:
Colourbox

Main content

Ett av de ledende miljøene på bioinformatikk er Computational Biology Unit (CBU) ved Institutt for Informatikk. Her har hele tre gruppeledere fått store bevilgninger på tilsammen 42 millioner kroner.

En av disse er Harald Barsnes som mottok bevilgninger både fra BFS og som Ungt Forskertalent gjennom Forskningsrådet. Harald skal etablere sin forskningsgruppe med forankring ved både CBU og Institutt for Biomedisin og har ambisjoner om å revolusjonere analyse av data fra “high-throughput” proteineksperimenter.

To andre gruppeledere ved CBU og tidligere mottakere av BFS, Nathalie Reuter og Eivind Valen, har i år også mottatt tildelinger fra forskningsrådet. Eivind studerer genomets “mørke materie” og har tidligere vært med på oppdage nye mikrogener som tidligere har vært helt ukjente. Nå vil han gå mer systematisk til verks og finne ut hva mer som kan gjemme seg i menneskets DNA. Nathalie har tidligere oppdaget hvordan bakterier kan angripe menneskelige celler ved å bruke et protein som kan gjenkjenne cellemembraner. Nå vil hun finne ut av hvor generell denne mekanismen er og om giftstoffer kan angripe på samme måte.

-Tildelingene betyr en betydelig styrkning av den faglige aktiviteten ved CBU og viser også at  våre forskere har aktivitet av meget høy kvalitet, sier leder av CBU, professor Inge Jonassen.
-Jeg vil gjerne også benytte anledningen til å skryte av BFS-ordningen som har gitt alle disse tre unge forskerne ideelle muligheter til å etablere seg som verdensledende forskere. Bekreftelsen fra Forskningsrådet i form av ytterligere midler viser bare at BFS støtter fremragende kandidater.

-Bioinformatikk er et fagfelt for fremtiden og det er godt å se at det nå satses i Norge. Dataproduksjonen fra de biologiske fagfelt har hatt en eksponentiell vekst og det er fortsatt et betydelig underskudd på forskere med kompetanse til å undersøke og få mening ut av de enorme datamengdene. Vi håper derfor at disse bevilgningene ikke bare vil føre til fremragende forskning, men også til at fremragende studenter får øynene opp for faget, sier Jonassen videre.