Home
Selmer Center in Secure Communication

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Masteroppgaver i sikker kommunikasjon

Her er en oversikt over en del av masteroppgavene som tilbys. Det lønner seg å snakke med potensielle veiledere, som ofte kan ha ideer som ikke er listet opp her. Det er også ofte mulig å tilpasse en oppgave i samarbeid med veileder.

Main content

Sikkerhet i betalingssystemer 

Norge er i ferd med å bli kontantfritt. Selv på de områdene der kontanter har hatt en viktig posisjon, som innenfor dagligvare, er kontantandelen for store kjeder nå ned mot og under 10 %. Enkelte dagligvarebutikker er nede i en kontantandel på 5 %. Samtidig synker den raskt, kanskje med ett prosentpoeng hvert år.
 
Norges bank og Finansdepartementet holder derimot igjen. De ser fortsatt på kontanter som en viktig betalingsløsning, selv om kundene ser ut til å velge digitale løsninger. Myndighetene hevder også at kontanter kan være en god reserveløsning om de digitale systemene feiler. Vi kan spørre oss om dette er gjennomtenkt? Kan dagligvarebutikken fungere om strømmen blir borte? Får de tilgang til priser? Åpner døren seg? 
 
Gjennom denne oppgaven skal en se på hvilken sikkerhet som er bygget inn i dagens systemer, strømnett, mobilnett, datanett og betalingsløsninger. Viktige data her vil være å lage oversikter over de feil vi har til nå. Det vil også være interessant å intervjue sentrale personen innenfor disse områdene. Føler de at systemene er sikre nok? Det kan nok være riktig å også se på mulighetene for hacking, ondsinnede angrep og lignende – i tillegg til tekniske problemer.
 
Det vil i tillegg være interessante å beskrive mulige feilsenarioer og å vurdere hva som vil skje i hvert av disse.
 
Som bakgrunn for oppgaven kan vi gi tilgang til data fra to NORSTAT undersøkelser utført for NHO/Reiseliv, en i 2013 og en i 2015.
 
Veiledere: Kai A. Olsen (kai.olsen@ii.uib.no) og Kjell Jørgen Hole (kjell.hole@ii.uib.no).