Home
UiB Alumni Network

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Månedens alumn

Månedens alumn: Marie Amdam

Noe av det viktigste Marie har lært på universitetet er å være kritisk og hun synes skoleeksamener er en grusom vurderingsform.

Månedens alumn, Marie Amdam, vokalist i Razika
Vokalist i Razika, Marie Amdam, oppfordrer studentene til å ta det med ro: Jeg tror det aller viktigste er å ta det rolig. Ikke slite deg ut. Ting ordner seg. Det er like viktig å være sosial, ha det gøy og gjøre masse andre ting enn bare studiet.
Photo:
Foto: Therese Pedersen

Main content

Hva er det mest nyttige du har lært på Universitetet i Bergen?

Jeg tror det mest nyttige jeg har lært er å være kritisk. Når man begynner på universitet får man en følelse av at alt er veldig tungt og seriøst, men plutselig forstår man at noe av det viktigste man kan gjøre, særlig i litterære fag hvor analyser og personlige tolkninger er dominerende, er å stille spørsmål og ikke føle at man må være enig i alt. Og så har jeg lært at man ikke trenger å være med på fadderuken for å bli kjent med folk.

Hvordan opplever du tiden som student?

Det er veldig deilig og rolig, helt frem til eksamen. Jeg synes eksamen alltid er grusomt, og det er problematisk at skoleeksamen fremdeles er så gjeldende på for eksempel HF. Det å måtte samle sammen alt man har lært på en sekstimers skoleeksamen speiler veldig dårlig den virkeligheten man faktisk møter i arbeidslivet. Det burde være lagt opp til at man heller skrev flere artikler gjennom et helt semester, slik at man både fikk utviklet akademiske skriveferdigheter, samtidig som man ble nødt til å fordype seg i en rekke emner og problemstillinger. Men alt i alt har man en enormt stor frihet, som jeg tror man bare må nyte så lenge man kan.

Har du fått bruk for utdannelsen din i arbeidet med musikken?

Fagene jeg har tatt på universitetet har gjort meg flinkere til å lese og lytte til andre tekster. Det er flere dikt jeg har hatt på pensum som har inspirert meg til å skrive om en spesiell tematikk. Jeg har lært å plukke opp ting fra andre tekster og bruke det til å lage noe eget.

Hvilke gode minner har du fra studieløpet ditt?

Den ene gangen jeg fikk A følte jeg meg som verdens smarteste. Det skjedde en vår for et par år siden. Glemmer heller aldri den gangen jeg strøk i nordisk språk, talemål og norrønt. Det er kanskje ikke et godt minne, men i alle fall et minne.

Hvilke råd har du til nåværende studenter ved UiB?

Jeg tror det aller viktigste er å ta det rolig. Ikke slite deg ut. Ting ordner seg. Det er like viktig å være sosial, ha det gøy og gjøre masse andre ting enn bare studiet. Om man ikke har det bra, blir det kjedelig å studere. Det er viktig at man ikke studerer noe for å tilfredsstille andre eller fordi man lengter etter en sosial eller økonomisk tilhørighet. Da tror jeg man blir ulykkelig. Du må finne noe som du elsker å holde på med.

Hvordan startet podkasten ”Den Gode Samtalen”?

Det startet som en idé jeg hadde sammen med min venn Sondre Thorbjørnsen. Etter vi ble kjent synes vi at vi hadde så utrolig god kjemi og hadde så mange morsomme samtaler, og ting vi ville diskutere. Vi fant rett og slett ut at vi måtte gjøre det til noe utenfor vår egen lille verden. Vi sendte en søknad til radioen og så var vi i gang!

Hvordan er det å være programleder i radio?

Det er veldig morsomt! Samtidig litt utfordrende, når man er vant til å spille konserter og alltid får en umiddelbar reaksjon hos folk, kan det være litt rart å sitte et par stykker alene i et radiostudio. Man tenker, var dette morsomt? Hørtes det dumt ut? Men stort sett er det gøy. De eneste gangene jeg har fått panikk er når vi har hatt gjester i studio og jeg plutselig ikke klarer å komme med et oppfølgingsspørsmål. Men da har heldigvis min makker Sondre alltid et på lur!

Tilknyttet innhold