Home
UiB Alumni Network

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Månedens alumn

Månedens alumn: Kari Birkeland

På Universitetet i Bergen lærte journalist og forfatter Kari Birkeland å «tenke sjæl».

Kari Birkeland, journalist, forfatter, månedens alumn
Fra sampoltiden har Kari Birkeland et sterkt minne fra dagen Olof Palme ble skutt: - Vi skulle ha Bernt Hagtvedt som foreleser, han hadde invitert til ekstraforelesning den lørdagen, men alt ble snudd på hodet. Han improviserte og snakket uavbrutt i tre timer om demokrati, vold, Hanna Arendt osv. Tror ingen som var til stede vil glemme den dagen.
Photo:
BA

Main content

Hva husker du best fra studietiden din på UiB?

Studietiden var en fantastisk tid og jeg har massevis av gode minner. Fra tiden på UiB husker jeg spesielt mye av det sosiale – for eksempel med kollokviegruppen min på sampol (Sammenliknende politikk journ.anm.), Hulen, piknik i Muséhagen og tiden i Studentradioen!

Min studietid var nok preget av at folk studerte det de hadde lyst til, mer planløst enn dagens målrettede studenter. Selv begynte jeg på spansk fordi jeg ville reise, men tenkte det var lurt å ha en «plan».  Lånekassen finansierte flotte og lange perioder i Spania for å si det sånn. Vi måtte ta såkalt udelt mellomfag, det vil si at jeg begynte på et forkurs høsten '83 og hadde eksamen vår '85. Ikke den beste løsningen for folk med lite viljestyrke og lite eksamenstrening.

Fra sampoltiden har jeg et veldig sterkt minne fra dagen Olof Palme ble skutt, 28. februar 1986. Vi skulle ha Bernt Hagtvedt som foreleser, han hadde invitert til ekstraforelesning den lørdagen, men alt ble snudd på hodet. Han improviserte og snakket uavbrutt i tre timer om demokrati, vold og Hanna Arendt. Tror ingen som var til stede vil glemme den dagen.

Dessuten husker jeg Frank Aarebrot i fri dressur!

Hva har vært det viktigste for deg med den utdannelsen du har tatt?

Viktigst for meg fra tiden på UiB er samfunns- og statsforståelsen jeg fikk og evnen til å se de store sammenhengene, lese statistikk, «tenke sjæl» og lære et språk flytende. I Volda lærte jeg det journalistiske håndverket, filmanalyse og presseetikk. Min erfaring fra begge utdanningene er at det er gull verdt med de kontaktene du får i studietiden. Og alle de flinke folkene du møter! Etter to år i Volda hadde jeg et stort kontaktnett og det er nesten ikke en redaksjon her til lands der det ikke finnes en gammel studiekamerat.

Jeg har opplevd en rekke ganger å sitte i nyhetsstudio og intervjue en spesialist om terror eller et annet tema, og spesialisten viser seg å være en jeg har vært på diverse nachspiel med i studietiden.

Hvilken del av utdanningen har du hatt spesielt nytte av i den nåværende jobben din?

Jeg har, foruten kontaktnettverket, lært hvor gode folk kan bli ved å jobbe sammen! Når kollokviegrupper funker er det supert. Jeg har også hatt stor nytte av sampol og adm.org. (Administrasjon og organisasjonsvitenskap journ.anm.), for en grunnleggende forståelse av maktstrukturer, politikk osv. Utdanningen i Volda for håndverket og nettverket. Og jeg vil trekke fram det å kunne et språk og kjenne en kultur så godt som jeg gjorde etter mellomfaget i spansk. Jeg har vært på en rekke reportasjeturer til Spania og Guatemala, og hatt stor nytte av spansken i journalistikken.

Har du 3 gode råd til dagens studenter?

Ha det gøy, vær aktiv utenom studiene og dra utenlands hvis du kan!

Hva tror du var avgjørende for at du fikk jobben i TV2?

På det tidspunktet jeg fikk jobb i TV 2 var jeg frilanser i NRK Hordaland. Det var nok en kombinasjon av faglig bakgrunn, personlige egenskaper og litt flaks.

Hva er dine tanker om dagens mediebransje sammenlignet med da du begynte?

Dagens mediebransje er i en vanvittig endring, nesten fra halvår til halvår. Alt er forandret fra da jeg startet, samtidig er noe ufravikelig det samme. Journalister må fortsatt ha nyhetsteft og et ønske om å fortelle de gode historiene som berører og opprører. DET må ligge i bånn, uansett plattform og mediehusenes sviktende økonomi.

Hvorfor er det viktig at UiB og andre utdanningsinstitusjoner fortsatt skal utdanne mediefolk?  

Som det står i Vær Varsom plakaten: «Ord og bilder er mektige våpen. Misbruk dem ikke!» Det er viktig at vi utdanner kritiske journalister som vet hva de driver med og som har presseetikken og samfunnsforståelsen i bånn.

Tilknyttet innhold