Hjem
Arkeologi

Temaomtale ARK213

Introduksjon til C14-metoden for arkeologer

Grafisk bilde
Foto/ill.:
Steinar Solheim

Hovedinnhold

Å tidfeste fenomener og oppnå forståelse av tidsmessig utvikling er sentralt for arkeologifaget. En av de viktigste metodene for å datere arkeologiske strukturer og kulturhistoriske prosesser, er bruk av radiokarbondateringer.

Dette kurset vil gi en grunnleggende introduksjon til bruk av radiokarbondateringsmetoden og vil ta for seg sentrale prinsipper ved metoden og grunnleggende bruk av radiokarbondateringer innenfor arkeologisk forskning.

Gjennom fem forelesninger og en workshop vil studentene få et innblikk i hvordan vi kan bruke dateringer for å forstå kronologiske aspekter ved lokaliteter og perioder. Kurset vil også belyse hvordan dateringer kan brukes som indirekte data for å studere kulturhistorisk utviklingsforløp knyttet til for eksempel demografi og menneskelig aktivitet over lange tidsrom.

Emnet består av en kombinasjon av teori, metode samt også en praktisk del med fokus på bruk av programvare for kalibrering og modellering av dateringer. Emnet har relevans for ulike perioder av forhistorien og ulike regioner.

Kurset har som mål å:

  • Gi studentene en grunnleggende forståelse av metoden og generell kunnskap om bruk av C14-dateringer i arkeologisk forskning.
  • Gi innsikt i hvordan radiokarbondateringer kan kombineres med annen arkeologisk informasjon for å forstå hendelser og prosesser.
  • Diskutere muligheter og begrensninger ved bruk av dateringer som data som grunnlag for å diskutere kulturhistorisk utvikling.
  • Gi studentene innblikk i bruk av sentral programvare (OxCal, RCarbon) for kalibrering og modellering av dateringer.