Hjem
Arkeologi

Temaomtale ARK112

Spesialisering i bergkunst

Helleristing
To båtfigurer datert til bronsealderen, fra Bakke i Herand, Jondal
Foto/ill.:
Melanie Wriggelsworth

Hovedinnhold

Målet med ARK112 er å gi en innføring i og oversikt over fenomenet bergkunst. Bergkunst er et globalt fenomen, og finnes i blant annet Europa, Sentral-Asia, Afrika, Nord-Amerika, og Australia.  Skandinavia har en stor andel av den europeiske bergkunsten. Emnet vil ta for seg global bergkunst, teoretiske spørsmål omkring bergkunst, og skandinavisk bergkunst. Emnet vil være bygget opp på følgende måte:

  1. Global bergkunst. Innføring og oversikt over bergkunst i de ulike verdensdelene, tolkninger, kronologi, kosmologi, etnografi og antropologi knyttet til bergkunsten.
  2. Skandinavisk bergkunst. Innføring og oversikt over skandinavisk bergkunst fra steinalder og bronsealder/jernalder. Fokus er på kronologi, tolkninger, religion/kosmologi og etnografi/antropologi knyttet til bergkunsten. Geografisk vil både Nord – og Sør-Skandinavia bli diskutert.
  3. Teoretiske perspektiver: om kronologi, typologi, dateringsmuligheter, hvordan vi kan få informasjon om bergkunst og den rollen den spilte i samtiden den ble laget i.