Digital kultur

Fra UiB til jobb på Yahoo! i Los Angeles

Trond Pettersen, principal software engineer i Yahoo! i Los Angeles, har gode råd til studenter som ønsker seg en karriere i utlandet.

NAVN: Trond Pettersen
ALDER: 35
UTDANNELSE: Mastergrad, Humanistisk Informatikk (fra 2007 omdøpt til digital kultur)
MASTEROPPGAVE: Semantiske netteknologier for formidling av humanistisk forskningsmateriale XML Topic Maps som publiseringsverktøy for humaniora

JOBB: Principal Software Engineer i Yahoo, Los Angeles

1). Hvilke råd har du til studenter som ønsker en karriere i utlandet?

Når det gjelder råd vil jeg definitivt anbefale de som har mulighet til det, å ta steget ut og prøve. Det kan selvsagt være utfordrende, men er utrolig lærerikt - både profesjonelt og ellers. Med tanke på jobbsøking; ikke gi opp selv om det kanskje er vanskelig å bli sett i mengden; finn ut hva som forventes av jobbsøker. Det kan være andre normer enn i Norge. Kanskje viktigst: legg janteloven på hylla, den eksisterer ikke utenfor Skandinavia.

2). Utenom ditt fagmiljø, hva har du hatt mest bruk for av det du lærte på UiB?

På den ene siden trening i å kunne jobbe selvstendig; søke frem relevant informasjon med et kritisk øye og finne gode løsninger. På den andre siden det å kunne jobbe effektivt i prosjekter / i gruppe med personer som du kanskje ikke kjenner fra før. Det er viktig å beherske begge deler for å kunne yte høyt i det yrkesprofesjonelle liv.

3). Er det noe fra studietiden du husker spesielt godt? Eller en lærer?

Jeg har mange gode minner fra studietiden ved UiB og livet som student i Bergen. Jeg møtte konen min på faddergruppe, venner studerte i byen, konserter på Kvarteret og Hulen, osv. Glemmer dessuten aldri hvordan det var å trave i regn fra hybel til trening på det gamle Studentsenteret før forelesning, med påfølgende soving over bok på klam lesesal...

Dag Elgesem som var leder for Seksjon for humanistisk informatikk er en jeg husker godt. Via ham fikk jeg jobb ved Lingo-prosjektet ved HF, samt ble penslet inn mot semantiske netteknologier. Sistnevnte var også tema for masteroppgaven min, og gjorde at jeg senere kunne bidra på spennende prosjekter i den første jobben min etter tiden ved UiB.

4). Hvilke råd vil du gi til dem som studerer ved UiB i dag?

Forsøk å legge inn et utenlandsopphold! En lærer masse om seg selv og verden; det er mange ting en ikke kan lese seg til, og ikke alt kan oppleves som turist. Når en er student har en dessuten en frihet som gjør slike ting lettere gjennomførbart ,enn senere i livet.

5). Fullfør følgende setning: “Som UiB Alumn…"

Håper jeg alumni-nettverket kan bli et sterkt nettverk for utdannede ved UiB, noe jeg registrer gjerne er tilfellet for alumner av utdanningsinstitusjoner utenfor Norge.

Dette intervjuet er tatt fra UiB alumni som valgte Trond Pettersen som månedens alumn i januar 2015. Om du har studert hos oss, meld deg inn i alumnusportalen du også, for vi vil gjerne holde kontakten med deg!