Globalhistorie 2013

Status og utfordringar som forskingsfelt og undervisningsfag

Måleri
"Den store bølga ved Kanagawa" av den japanske kunstaren Katsushika Hokusai (1760-1849). Måleriet er frå serien "Dei 36 Fuji-prospekta".

Seminaret er ope for alle!

Globalhistorie

I løpet av dei siste tiåra har ei rekkje sider ved globalhistorias rolle i historiefaget blitt diskutert. Diskusjonane har krinsa kring heilt grunnleggjande spørsmål slik som ‘kva er globalhistorie’ og, ikkje minst, kor global historieforskinga må vere for å kvalifisere som globalhistorie. Andre bidrag har diskutert globalhistorie i ljos av teoretisk-metodiske vurderingar, og då med eit særleg fokus på korleis globalhistorie skal utførast i praksis. Her har utfordringar med omsyn til nivå (lokal, regionalt, nasjonalt og globalt) blitt diskutert i ljos av komparasjon, men også knytt til nyare tilnærmingar slik som transnasjonal historie og kryssande historie (histoire croisée).

Frå dette utgangstpunktet har seminar to målsetjingar: For det første, seminaret ønskjer å kaste ljos over slike teoretisk-metodiske spørsmål frå ei rekkje ulike globalhistoriske – og historiografiske ståstader i dag – etter tiår med diskusjon. Då seminaret er periodeoverskridande og tverrfagleg, vil merksemda også liggje vekt på periode- og disiplinspesifikke utfordringar. Eit grunnleggjande spørsmål vert difor om det finst ein – eller fleire – meir eller mindre sams teoretisk-metodiske plattform(ar) som kan tene som grunnlag for (global)historiografisk dialog.

Ei andre målsetjing er å diskutere forholdet mellom globalhistorie som eit forskingsfelt og den breiare formidlinga av globalhistorie og globalhistoriske emne: Korleis er globalhistorie formidla, og i forlenginga av dette spørsmålet, korleis bør det formidlast? Vekta her er på globalhistorie som undervisningsemne ved universitets- og høgskular, men også på den breiare populærvitskaplege formidlinga av emnet. Eit viktig spørsmål i denne samanhengen vil vere globalhistorias plass i tradisjonelt konservative universitetsstrukturar med fokus på nasjonen, Europa og, ikkje minst, periodisering av historia avleia frå europeiske forhold.

Måndag 30. september

10.15-11.00
Jarle Simensen: «Globalhistorie i teori og praksis»

11.00-11.45
Andreas Aase: «Hva er globalhistorie?»

12.00-13.00
Lønsj

13.00-13.45
Gunnar W. Knutsen: «Er globalhistorisk forskning mulig?»

13.45-14.30
Knut Kjeldstadli: «Global migrasjon»

14.30-14.45

14.45-15.30