Hjem
Bergen laboratorium for språkdesign

Dataverdenens superkjendiser på Bergensbesøk

Dataverdenens stjerner som Don Sannella og Bjarne Stroustrup (bildet) er på Bergensbesøk denne uken i forbindelse med åpningen av Bergen laboratorium for språkdesign (BLDL) ved Institutt for informatikk, Universitetet i Bergen.

Hovedinnhold

Laboratoriet skal arbeide med å utvikle idéer for nye programmeringsspråk og nye måter å programmere på.

Don Sannella (Skottland) er kjent for sitt arbeid med det funksjonelle programmeringsspråket  ML og formelle spesifikasjoner. ML var en betydelig nyvinning med sin kompakte notasjon og nyskapende typesystem som tillater full typesikkerhet omtrent uten typedeklarasjoner. Sannella vil snakke om designet av ML og suksess og fiasko med ønsket om å bevise program korrekt.

Bjarne Stroustrup (USA) er skaperen av C++, et av verdens viktigste programmeringsspråk. Det er et språk for systemprogrammering like mye som for avanserte applikasjoner, og kompilatorer finnes for omtrent alle maskinarkitekturer. C++ er et av de få språkene som blir brukt når maksimal ytelse er nødvendig. Stroustrup vil fortelle om arbeidet som blir utført i den internasjonale standardiseringskomitéen med å videreutvikle et språk som C++, og motivere hvorfor et slikt arbeid er nødvendig.

Andre foredragsholdere er Paul Klint og Eelco Visser, begge fra Nederland, som begge har jobbet med verktøy og problemstillinger for å lage nye språk og språkutvidelser til eksisterende språk. Slike verktøy har utviklet seg dramatisk de siste 10 årene, og flere nyvinninger er på trappene.

Ikke minst kan det bli interessant å høre industriens oppfatning av behovet for å designe nye språk og språkkonstruksjoner, representert ved Schlumberger (Norge) og Intel (USA).

BLDL åpnes offisielt i Institutt for informatikks lokaler i Høytekonologisenteret onsdag 4.11.09 kl. 1400. Åpningen skjer ved UiB rektor Grønnmo og alle interesserte er velkomne. Fullt program for åpningen finnes på http://bldl.ii.uib.no/bldl-opening.html og påmelding til arrangementet skjer på http://bldl.ii.uib.no/registration/