Forskergruppen Elektronisk litteratur
Konferanse

335 forskere, forfattere og kunstnere vil delta i konferanse om elektronisk litteratur

I august 2015 er UiB vertskap for den internasjonale konferansen til Electronic Literature Organization, ELO2015, og rekordmange bidrag er sendt inn til årets konferanse fra forskere og forfattere verden over.

A man wearing an Oculus Rift visor and headphones experiences a work of electronic literature at ELO2014.
A man wearing an Oculus Rift visor and headphones experiences a work of immersive electronic literature by Caitlin Fisher at ELO2014 in Milwaukee.
Foto/ill.:
Jill Walker Rettberg

Hovedinnhold

4-7. august møtes forskere og forfattere fra hele verden i Bergen for å diskutere og vise fram elektronisk litteratur. Universitetet i Bergen har vært et internasjonalt senter for elektronisk litteraturforskning siden Espen Aarseth utviklet begrepet cybertext i 1995. I dag er forskningen sentrert i Forskergruppen for elektronisk litteratur, som ledes av Scott Rettberg. Forskergruppen består av et ti-tall forskere og tiltrekker seg hyppig internasjonale gjester. Det er også her den største databasen over elektronisk litteratur, ELMCIP Knowledge Base of Electronic Literature, er utviklet. Scott Rettberg er Conference Chair for ELO2015.

Dette er bare andre gangen ELO-konferansen holdes i Europa, og vi er svært glade for den overveldende responsen vi har fått fra forskere og forfattere innen fagområdet. Aldri før har konferansen mottatt så mange innsendte bidrag. 335 forskjellige personer fra 39 forskjellige land på alle fem kontinenter har sendt inn bidrag, og omtrent halvparten er til det akademiske programmet og halvparten er kunstneriske bidrag.

I tillegg til å være en vanlig akademisk konferanse som går over tre dager, med en dag til workshops i forkant, har ELO-konferansene alltid et kunstnerisk program, og ELO2015 blir intet unntak. Det blir opplesninger og performancer hver kveld i tillegg til at det arrangeres fem utstillinger som er myntet på et allment publikum, også barn, i tillegg til konferansedeltagerne. Utstillingene holdes i partnerskap med lokale gallerier og kulturrom.

Utstillingene er:

1) Hybridity and Synesthesia, på Lydgalleriet. En av performancekveldene blir i det tilknyttede Østre.

2) Barn-e-litt blir en utstilling av elektronisk litteratur for barn og unge, som holdes på Bergen offentlige bibliotek

3) Decentering: Global Electronic Literature holdes på Galleri 3,14

4) Interventions: Engaging the Body Politic holdes på USF Verftet Visningsrommmet

5) Framveksten av elektronisk litteratur er en utstilling som dokumenterer historien til elektronisk litteratur og som holdes på HF-biblioteket på UiB

Det akademiske programmet, som omfatter papers, paneldebatter og workshops, finner sted på Universitetet i Bergen.

Flere titalls fagfeller er nå i gang med å vurdere de innkomne bidragene, og det endelige programmet annonseres i mars.