Hjem
Forskergruppen Elektronisk litteratur
Forskning

Et avhør om tortur

Professor Scott Rettberg presenterer et hybrid VR-prosjekt om tortur i krig på Human Rights Human Wrong dokumentarfilmfestival i Oslo.

From a showing of Hearts and Minds in the CAVE2 VR environment at the Electronic Visualisation Lab at the University of Illinois at Chicago.
Viewers at a showing of Hearts and Minds in the CAVE2 VR environment at the Electronic Visualisation Lab at the University of Illinois at Chicago. Performance artist Mark Jeffrey led the audience through the interactive artwork. From a showing of Hearts and Minds in the CAVE2 VR environment at the Electronic Visualisation Lab at the University of Illinois at Chicago. Hearts and Minds: The Interrogations Project, 2014, Roderick Coover, Scott Rettberg, Daria Tsoupikova, and Arthur Nishimoto, CAVE2 multimedia installation
Foto/ill.:
Daria Tsoupokova

Hovedinnhold

Fredag 13. februar kl 19, på Litteraturhuset i Oslo, blir det visning av et digitalt kunstverk utviklet av UiBs professor i digital kultur, Scott Rettberg, og samarbeidspartnere fra USA. Verket fokuserer på mishandling av fanger i Irak under de amerikanske angrepene på landet tidlig på 2000-tallet, og visningen etterfølges av en debatt om tortur og dets konsekvenser.

Hearts and Minds: The Interrogations Project er et immersivt kunstverk opprinnelig laget for CAVE2-plattformen, en virtuell virkelighet (VR) ved Electronic Visualization Lab i Chicago, og er basert på intervjuer med amerikanske soldater gjennomført av statsviteren Dr John Tsukayama. Hearts and Minds adresserer et komplekst samtidsproblem: ettersom amerikankse soldater vender hjem fra krigene i Irak og Afganistan er det klart at noen deltok i interrogasjonsmetoder som førte til mishandling og vold mot fanger, og at soldatene i stor grad ikke hadde fått tilstrekkelig opplæring i humane og lovlige interrogasjonsmetoder. I tillegg til at dette har hatt grusomme konsekvenser for fangene, har det også ført til skade på soldatene, som vender hjem med PTSD og mange uforløste spørsmål. I Hearts and Minds navigerer vi i 3D gjennom rom fra vanlige amerikanske hjem, som et gutterom, et kjøkken, en stue og en hage. I hvert av disse rommene er utvalgte objekter “triggere”. Når de aktiveres faller rommet bort og scenen endres til surrealistiske ørkenlandskaper, hvor man hører soldatenes stemmer som forteller sine minner om tortur og hvordan de har med seg minnene i nåtiden.

Hearts and Minds: The Interrogations Project ble først utviklet i CAVE2-miljøet ved Electronic Visualization Lab ved University of Illinois at Chicago (UIC). Mens han var på forskningsopphold ved UIC finansiert av Norges forskningsråd, samarbeidet Scott Rettberg med filmskaperen Roderick Coover, 3D-kunstner og visualiseringsforskeren Daria Tsoupikova, informatiker Arthur Nishimoto og en forsker på kollektiv vold, Jeffrey Murer. Med et stipend fra Kulturrådet utvikler gruppen nå versjoner av verket som kan fungere på andre platformer, som denne versjonen som er tilpasset kino-fremvisning og som vises for første gang på Human Rights Human Wrongs, og en bærbar versjon laget for personlig interaksjon på en iPad. 

 “Som forsker og kunster,” sa Rettberg, “har dette prosjektet gitt meg nye måter å tenke omkring hva vi skal med digitale humaniora. Dette er et forskningsprosjekt både ved at det utforsker de estetiske muligheten som ligger i nye visualiseringsteknologier, og ved at det er direkte basert på seriøs samfunnsvitenskapelig forskning på samtidsproblemet statssanksjonert tortur. Resultatet er også i høy grad et kunstverk som er ment å kommunisere og hjelpe mennesker å konfrontere og lære fra noen forferdelige sannheter om vår nære fortid.”

Den 45 minutter lange visningen av det interaktive kunstverket vil etterfølges av en paneldebatt fokusert på tortur, interrogasjonsmetoder og PTSD som erfares av soldater som har deltatt i denne typen handlinger, samt på adapsjonsprosessene og det tverrfaglige samarbeidet involvert i prosjektet. Panelet bringer smamen medlemmer av teamet bak Hearts and Minds-prosjektet og representanter fra Norsk senter for menneskerettigheter og interrogasjonseksperter fra det norske politiet, som samarbeider om prosjekter for å unngå tortur, falske vitnesbyrd og justismord i Indonesia og Vietnam. Panelet lover en opplyst debatt om et kontroversielt emne fra synspunktet til utøvere fra feltet, forskere og kunstverdenen.

I den siste måneden har Rettberg også presentert et annet film har har produsert i samarbeid med filmskaper Roderick Coover: Toxi·City, en rekombinatorisk narrativ film om klimaendringer, orkanen Sandy og oversvømmelser i Delawareelven, som ble vist under Oslo poesifilmfestival ved Kunstnernes hus. I løpet av de siste fire årene har Rettberg og Coover sammen produsert seks forskjellige prosjekter som kombinerer teknikker og praksiser fra elektronisk litteratur og film.  Toxi·City er det første fulllengde filmprosjektet produsert i CRchange-serien, som anvender narrative strukturer fra nye medier i filmer om samtidens store samfunns- og miljøutfordringer.