Fiskesykdomsgruppen

Nyhetsarkiv for Fiskesykdomsgruppen

Fra På Høyden: UiB-forskarar har klart å identifisere gena som gjer lakselusa resistent.
Professor i Fiskehelse Are Nylund ved UiB er svært godt fornøyd med evalueringen fra Forskningsrådet. Der ble forskningen til fiskehelsemiljøet ved Biologisk Institutt/UiB rangert som den beste fiskehelseforskningen i Norge. – Dette oppleves også som en oppreisning for oss etter de harde beskyldningene vi ble utsatt for tidligere i år, sier han.
Helt nye forskningsresultater viser at om laksen får bare èn eneste lus på seg, så skjer det biokjemiske prosesser i fisken, som i teorien kan ha betydning for fiskens mottakelighet for sykdommer.
Oppdrettsnæringen på Vestlandet opplever rekordstor massedød på grunn av en laksesykdom som er spredt langs hele kysten. Forskerene vet ikke hvorfor det skjer, og det finnes ingen medisiner som virker.
Frank Nilsen sier til Bergens Tidende at bruken av kjemiske middel mot lakselus eksploderte i fjor.
-Vi har påvist PD-virus på fisken frå Troms, men det er ikkje årsaka til at den dør. Eg trur det er parvicapsula som drep fisken, seier Are Nylund ved Universitetet i Bergen til Norsk Fiskeoppdrett/kyst.no
Om en lavere tetthet vil kunne gi færre sykdomsutbrudd er noe usikkert, men man vil trolig få bedre kvalitet på fisken mener Frode Oppedal i Havforskningsinstituttet.