Hjem
Geokjemi & Geobiologi
Masterprosjekt GEO - Ingunn Thorseth

Biogeokjemiske prosesser i fjordsediment fra Førdefjorden og Dalsfjorden

Dette masterprosjektet er ledig fra masteropptaket høsten 2019

Hovedinnhold

Prosjektbeskrivelse

I gjennom århundrer eller årtusener har fjordene dannet grunnlaget for en stor og stabil bosetning langs kysten og vært viktige årer for handel og samferdsel for befolkningen i disse kyststrøkene. Fjordene har også vært en livsviktig matkiste for kystbefolkningen uansett årstider eller skiftende klimascenarier. Vanndypet i de fleste fjordene er som regel rundt 300-600 m, med en relativt grunn terskel ytterst mot åpent hav. Denne smale og dype geometriske bassengformen danner derfor et ekstremt topografisk landskap og frodig miljø under havoverflaten samtidig som den ligger innenfor landets kystlinje tett på befolkede og i senere tid også industrialiserte områder. I et landskap karakterisert av bratte og høye fjellsider og dype og smale fjorder bevarer fjordbassengene et sammenhengende høyoppløselig arkiv av den geologiske- og klimatiske utviklingen i kystområdene og for den nyere tids industrielle historie i kyst-Norge. 

På grunn av teknologiske framskritt og en endring i samfunnet er det i dag en økende etterspørsel til mineraler på verdensbasis, og Norge har flere forekomster av viktige mineraler. Ved gruveaktivitet trenger vi også lagringsplass for gruveavfallet, og på grunn av miljømessige utfordringer med lagring av gruveavfall på land er deponering i fjordbassenger foreslått som et alternativ. Det har derfor i Norge blitt benyttet fjordbasseng for avfallsdeponering, og Norge er en av de få landene i verden som tillater dette. Ved deponering av gruveavfall i fjorder endres de kjemiske og biologiske prosesser i fjordbunnen, og dette kan igjen påvirke det marine miljøet som er viktig for kyst-Norge. For å kunne evaluere effekten slik deponering har på det marine miljøet, er det viktig med mer kunnskap om forholdene i fjordene før deponering starter. 

Dette studiet er en del av det større prosjekt som i sin helhet vil studere maringeologiske og geokjemiske prosesser i to fjorder. Dette studiet vil fokusere på de biogeokjemiske prosessene i sedimentet ved å utføre geokjemiske og mikrobiologiske undersøkelser av det samme materialet som det parallelle studiet som fokuserer på de maringeologiske prosessene. 

Prosjektet vil gi studenten erfaring til å jobbe med samfunnsrelevante problemstillinger, og gi kunnskap om prosessene som kontrollerer utlekking av tungmetaller til miljøet. Studenten vil få erfaring som er nyttig for både private, offentlige og akademiske arbeidsplasser.

Foreslåtte emner i spesialiseringen (60 stp)

GEOV243, GEOV245, GEOV231, GEOV347

Særskilte forkunnskapskrav for å velge prosjektet 

Bachelor i geologi med GEOV109 eller tilsvarende.

Felt- lab- og analysearbeid

Tokt våren 2020 for innsamling av hovedsakelig kjernedata, med et fokus på geokjemiske- og mikrobiologiske analyser.