Hjem

Infeksjon og mikrobiologi

Hovedinnhold

Forskningsgruppe for infeksjon og mikrobiologi

Bilde av Forskningsgruppen for infeksjon og mikrobiologi fra IBA UiB, Solstrand, 2023.

 

Forskningsgruppen for infeksjon og mikrobiologi, ledet av professor Rebecca Cox, består av 30 akademiske og tekniske ansatte. Siden etableringen i 2013 har vi publisert over 500 artikler med stor påvirkningskraft, og gjennomført flere omfattende epidemiologiske studier med over 7000 pasienter.

Vår forskningsstrategi er basert på tre søyler: infeksjoner, patogenese og intervensjoner, med sikte på å være ledende innen:

1. Pandemiske luftveisvirusinfeksjoner

2. Alvorlige bakterielle infeksjoner og antimikrobiell resistens (AMR)

3. Tropiske sykdommer

Vårt måler å redusere byrden av sykdom og død fra smittsomme sykdommer med fokus på seks hovedpunkter:

  1. Undersøke utbrudd av infeksjoner og sykdomsmanifestasjoner.
  2. Forstå sykdomsmekanismer for å identifisere behandlingsmål.
  3. Redusere sykdomsbyrden ved å utvikle kliniske intervensjoner, inkludert vaksiner.
  4. Forbedre pasientbehandling ved å formidle kunnskapsbasert informasjon.
  5. Fremme unge talenter og neste generasjon av forskere.
  6. Fremme nasjonalt og internasjonalt tverrfaglig forskningssamarbeid.

Vi leder tre sentre, og har flere undergrupper inkludert:

Influensasenteret:  Med mål om å forebygge og kontrollere influensa, med kjernefinansiering fra Det norske helse- og omsorgsdepartementet, ledet av professor Rebecca Cox.

Vestnorsk senter for antimikrobiell resistens (CAMRIA): Tverrfaglig tilnærming for forskning på antimikrobiell resistens med finansiering fra Trond Mohn stiftelse, ledet av professor Nina Langeland.

Forskningsgruppen for tropiske infeksjonssykdommer: Gjennomføring av studier på tropiske infeksjonssykdommer, med kjernefinansiering fra Det norske helse- og omsorgsdepartementet, ledet av professor Nina Langeland.

Bergen COVID-19-forskningsgruppe: Et tverrfaglig forskerlag med fokuspå grunnleggende og klinisk COVID-19 forskning, ledet av professor Rebecca Cox og professor Nina Langeland, i samarbeid på tvers av fem institusjoner.

The Streptococcal Interest Group (SIG): Fokus på infeksjoner som primært er forårsaket av Streptococcus pyogenes og S. dysgalactiae, ledet av professor Steinar Skrede.

The Infection Control and Antibiotic Stewardship group: Undersøke helsetjeneste-assosierte infeksjoner og antimikrobiell resistens.

Å sikre ekstern finansiering en er prioritet for oss, noe som gjør det mulig å gjennomføre ambisiøse forskningsprosjekter og tiltrekke talentfulle forskere.