Hjem

K.G. Jebsen-senter for autoimmune sykdommer

Hovedinnhold

KG Jebsen center for autoimmune disorders at Uppsala

K. G. Jebsen Senter for autoimmune sykdommer

Leder: Eystein S. Husebye
Startår: 2017
Sluttår: 2021
Vertsinstitusjon: Universitetet i Bergen
Tildeling: 18 MNOK fra stiftelsen K.G. Jebsen

 -- Senteret ble lagt ned 31.12.2021 --

K.G. Jebsen-senter for autoimmune sykdommer består av epidemiologier, biologer, molekylærbiologer og leger som forsker på autoimmune sykdommer med en sterk arvelig komponent. Senteret skal forsøke å finne årsaksmekanismene bak sykdommene, for å kunne tilby bedre behandling, med færre bivirkninger.  Senteret er ledet av professor Eystein Husebye, og er lokalisert på Klinisk institutt 2 i tett samarbeid med Medisinsk avdeling, Haukeland universitetssykehus, Karolinska Institutet i Stockholm og Weizmanninstituttet i Israel.

Grunnsteinen i senteret er register for organ-spesifikke autoimmune sykdommer (ROAS) og dets tilhørende biobank. ROAS ble etablert i 1996 for å samle et materiale som var representativt og med et størrelse som gjorde det mulig å forske på sjeldne sykdommer med tilstrekkelig statistisk styrke. I starten ble pasienter kun rekruttert fra Helse Vest, men registeret ble gradvis og systematisk bygget opp og ut, og fikk i 2012 status som Nasjonalt medisinsk kvalitetsregister.

Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen har siden starten etablert 16 K.G. Jebsen-sentre for medisinsk forskning ved norske medisinske fakulteter og tilknyttede universitetssykehus.  Sentrene er opprettet i samarbeid med de medisinske fagmiljøene og de forskningsutførende institusjonene. Målsettingen er at nye og viktige resultater fra forskningen i neste omgang kan gi forbedret pasientbehandling.

COVID-19 | FORSKNING
Koronavirus.

Svikt i immunsystemet kan gi alvorlig covid-19-sykdom

Alvorlig korona-syke kan ha antistoffer som blokkerer kroppens viktigste forsvarsmekanismer. Det viser en ny studie som forskere ved UiB har bidratt til.

Fakultetets dag 2019
Gruppefoto fra fakultetets dag med prisvinnere, prorektor og dekan

Festdag for fakultetet

På Fakultetets dag 13. juni, hedret vi våre beste ansatte, og fikk bedre innsikt i hva som skjer med hjernen vår når vi sover.

K. G JEBSEN-SENTER
Husebye Kennedy

UiB åpnet K. G. Jebsen-senter for autoimmune sykdommer

John F. Kennedy hadde en slik sykdom. Nå skal K.G Jebsen senter for autoimmune sykdommer forske på lidelser som rammer stadig flere nordmenn.

KG jebsen logo