Food and the Landslov in Thirteenth Century Norway
Helen F. Leslie-Jacobsen: Hva har den eldste lovsamlingen for heile Norge å si om matproduksjon og ernæring?
Hovedinnhold
This talk examines the legal considerations surrounding the production and distribution of food in 13th century Norway. Using the Landslov of 1274 (the first law code to cover the whole of the realm) as the main source, the talk will address the following questions:
- What foods were specifically mentioned in the law and why (like apples, turnips, angelica, peas and beans in terms of theft)?
- In which cases was it not considered theft to take food (when lying under a cow and drinking milk, for example)?
This will be discussed in connection with the broader regulations in the law securing or regulating the production of food, such as the inheritance of farms and conditions for the sale of goods.
Arrangementet er gratis. Forskergruppen i mellomalderfilologi ved UiB og Bryggens Museum inviterer.
Helen F. Leslie-Jacobsen er postdoktor i mellomalderfilologi ved UiB. Hun har ekspertise i norrønt og gammelengelsk, og arbeider bl.a. med temaene heroisk diktning, rettskultur og litteraturteori.
Om foredragsrekken
Matkultur er et av de mest komplekse områdene i den menneskelige kulturen. Utforsker en historiske matkulturer, ser en vesentlige forskjeller og endringer gjennom tidene. Ingredienser og teknologi, regler og tradisjoner, habitus og samtale ved bordet – alle disse forandrer seg i tidenes løp. Følg med forelesningsrekken om mat i mellomalderen og møt spennende humanistisk forskning fra ulike fagområder!