Hjem
Meteorologi

Værvarslingsmodeller

En mengde observasjoner fra jordoverflaten og fra satellitter danner grunnlaget for kontinuerlige, globale analyser av atmosfærens tilstand uttrykt ved vind, temperatur, trykk, fuktighet og skyer.

Temperatur fra finskala værvarslingsmodell for Bergensområdet
Temperatur fra finskala værvarslingsmodell for Bergensområdet
Foto/ill.:
GFI

Hovedinnhold

Værvarslingsmodeller lager prognoser for atmosfærens tilstand fra de observerte tilstandene ved å løse ligningene som bestemmer atmosfærens bevegelse. Vi sier at modellene simulerer atmosfærens bevegelse. Slik gir modellene varsel av været på et hvert sted på kloden (se varselet for Bergenyr.no)

Beregningene utføres i et tredimensjonalt gitter over jordoverflaten. Globale modeller beregner for hele kloden. I Europa gjøres dette av ECMWF (link). Meteorologisk institutt (met.no link) bruker modeller med bedre romlig oppløsning på et begrenset område av kloden, for eksempel Nord-Atlanteren. På rendene av slike regionale områder brukes resultatene fra ECMWF. Vi gjør eksperiment med regionale modeller, men mest med modeller med høyere oppløsning på små områder slik som Sør-Norge. Vi tilstreber en så god oppløsning at vi får en realistisk beskrivelse av fjell, fjorder, daler etc. (link til daglige varsler fra Island).

Nyttige linker for værvarsling:

Nyttig link for analyser av været globalt for mange tiår: