Hjem

Arnesen laboratoriet

The eukaryotic NAT-machinery

Protein N-terminal acetylering: Fra molekylære mekanismer til sykdom

Nesten alle proteiner modifiseres ved påsetting og fjerning av små kjemiske grupper. Dette vil ofte påvirke proteinets funksjon og disse modifiseringene er avgjørende for reguleringen av en rekke prosesser som celledeling og celledød. 

Arnesen laboratoriet er en del av forskningsgruppen for Translasjonal cellesignalisering og metabolisme ved Institutt for biomedisin.

En av de aller vanligste proteinmodifiseringene er N-terminal acetylering. Her blir en acetylgruppe påsatt den N-terminale enden av proteinet av N-terminale acetyltransferaser (NATs). Til tross for at tusenvis av humane proteiner modifiseres av NATs er det fremdeles ukjent hvilken rolle denne modifiseringen spiller for proteiners aktivitet og levetid og dermed for cellers funksjon.

Vår gruppe kartlegger nå hvilke humane enzymer (NATs) som katalyserer påsettingen av acetylgruppene til proteiner og vi har begynt å studere hvorfor proteiner blir modifiserte på denne måten. N-terminal acetylering studeres både med hensyn til de molekylære effekter på proteinnivå, de cellulære effekter og dens rolle i forhold til sykdom, spesielt kreft. 

en «lockdown» erfaring
Pictures of Monica Hellesvik, Hanne Øye, Henriette Aksnes

Å forske fra hjemmekontor

Torsdag 12. mars ble Universitetet i Bergen på kort varsel stengt ned og ansatte og studenter forlot sine studie- og arbeidsplasser, bekymret over den nylig erklærte pandemisituasjonen og hvordan de neste ukene og månedene kom til å bli.

Fakultetets dag 2020
Marte Bjørk, Henriette Aksnes og Nils Erik Gilhus

Fakultetets dag 2020 – prisvinnere

Vinnerne av årets priser er klare, men selve feiringen av prisvinnerne må vente til 21. oktober.

Utenlandsopphold
Toronto skyline

Mangfold vår styrke

Har du lyst til å utvide din vitenskapelige horisont? Funderer du på å ta et forskningsopphold i utlandet? Postdoktor Sylvia Varland kom nylig tilbake fra et 2-årig forskningsopphold ved Universitetet i Toronto. Les mer om hennes vitenskapelige eventyr og kulturelle opplevelser.

Pris
To forskningsartikkler stemplet med Best paper 2018

Årets publikasjon 2018

To PNAS-artikkler fra Arnesen laboratoriet er kåret til årets beste publikasjon ved Det medisinske fakultet. Prisen blir delt ut ved fakultetets dag den 13. juni 2019.

Ny forskning
NAA80 acetylates actin and is essential for normal Golgi structure

Fra ERASMUS utveksling til publisert artikkel

Under sitt opphold som ERASMUS student i Arnesen laboratoriet ble Tobias Beigl svært interessert i prosjektet sitt om det nyoppdagede NAA80 enzymet. Beigl bestemte seg for å utvide oppholdet for å ta en Mastergrad for å prøve å finne ut hvorfor celler som mangler NAA80 har et mer fragmentert Golgi...

Julestemning