Hjem
Naturgeografi
Reisebrev

Forskeropphold i Zürich

Universitetet i Zurich er kjent som et av Europas ledende universiteter for forskning innenfor naturgeografi og spesielt glasiologi i høye fjell i Asia. Jeg har vært så heldig å få bo i Zürich i tre måneder for å samarbeide med forskerne her.

Utsikt
Utsikt fra Sänti. Jer er det mulig å se Sveits, Tyskland, Frankrike, Liechtenstein og Italia samtidig.
Foto/ill.:
Benjamin Aubrey Robson

Hovedinnhold

Institutt for glasiologi og geomorfologi ved Universitetet i Zürich har prosjekter med fokus på breovervåkning, modellering av isbreer og innlandsis og samfunnsmessige konsekvenser av klimaendringer. I tillegg er Universitetet i Zurich hjemmet til World Glacier Monitoring Service (WGMS). Instituttet er meget internasjonalt, med ansatte fra blant annet hele Europa, Bhutan, Tibet, Kina og Peru.

Fjernmåling av steinbreer i Kirgisistan

Jeg har for det meste arbeidet med Tobias Bolch på fjernmåling av steinbreer i Tien Shan-fjellene i Kirgisistan. Veldig lite er kjent om dynamikken i steinbreer og hvordan de er påvirket av klima og nærliggende isbreer. Ved bruk av veldige høyoppløselige satellittbilder har vi begynt å analysere hvordan disse landformene har endret seg siden 1960-årene, og hvordan klimaet påvirker disse endringene.

Målet er også å utvikle en automatisk metode som kan kartlegge steinbreer og begynne å forstå forholdet mellom steinbreer og vannreserver.

Zürich som by

Zürich er en svært levelig by. De fleste ansatte ved Universitetet i Zürich pendler med sykkel eller kollektivtransport. Om kveldene sitter beboerne ved en av de mange barene langs elven Limmat og tar på en varm kveld en svømmetur i Zürichsjøen. Alpene er omtrent en time fra byen, og høyhastighetstog kobler Zurich med Paris, Hamburg, Milano eller Wien. Det har gjordt det lett for meg å besøke gamle venner fra Bergen i andre byer i Europa.

Zürich er også hjemmet til systemdynamiker Birgit Kopainsky, som når hun er i Zürich kan tilby sveitsiske middager med fondue, rösti eller Züri Gschnätzlets servert med hjemlaget duckweed schnapps!

Oppholdet mitt er snart ferdig og neste uke er jeg på vei tilbake til Bergen. Det var vært utrolig interessant å bo og jobbe i Zurich, og jeg håper at kunnskapen og koblingene jeg har fått her skal hjelpe gjennom min postdoktor-stilling i de neste årene.