Hjem
Naturgeografi
Reisebrev

Forskeropphold i Chile

La Serena er en by som er omtrent like stor som Bergen, men siden den kun har noen få regndager i året er byen avhengig av snø- og issmelting fra Andesfjellene om sommerne som vannressurs. Dette betyr at regionen er spesielt sårbar for klimaendringer i fremtiden.

Neste
Tapado Glacier
Feltarbeid på Tapado-breen.
Foto/ill.:
Ben Robson
1/5
Topado Glacier in the dry Andes.
Tapado-breen i det tørre Andes.
Foto/ill.:
Ben Robson
2/5
La Serena
Byen La Serena.
Foto/ill.:
Ben Robson
3/5
Torres del Paine
Nsjoanalparken Torres del Plaine.
Foto/ill.:
Ben Robson
4/5
South Patagonian Icefield
Utsikt over det sør-patagoniske isfelt.
Foto/ill.:
Ben Robson
5/5
Tilbake

Hovedinnhold

De siste to måneder har jeg vært på forskningsopphold ved CEAZA, et forskingssenter i La Serena med spesialisering på den tørre Andes- regionen. Her prøver forskerne å forstå isinnholdet i steinbreene over byen og hvor mye vann de kan forvente å få i fremtiden.

Kartlegging av steinbreer med deep learning

Det største problemet er at i motsetning til isbreer, er steinbreer utrolig vanskelig å skille fra det omliggende terrenget på satellittbilder. I samarbeid med forskere fra CEAZA og Univeristet i Zurich, utvikler jeg en metode for å kartlegge steinbreer ved hjelp av deep learning. Deep learning er en metode som bruker gjentatte mønstre og teksturer for å tolke data. Deep learning brukes også av Google, Facebook og Uber for å gjenkjenne ansikter, konvertere håndskrift til digital tekst og programmere selvkjørende biler, selv om det også finnes noen kontroversielt applikasjoner. 

Våre første resultater ser lovende ut og planen er å bruke metoden til å overvåke steinbreer i et stort område.

Feltarbeid i Agua Negra-region

Forrige uke dro vi på feltarbeid i Agua Negra-regionen. Den ligger på grensen mellom Chile og Argentina og mellom 3500 og 5000 moh. I en liten uke gikk vi opp og ned steinbreene, målte GPS-punkter som forteller oss hvor fort steinbreene beveger seg, lastet ned temperaturdata fra logger, vedlikeholdt værstasjoner og brukte droner til å undersøke utvikling av isklipper og innsjøer på isbreen.

Livet i Chile

Som land strekker Chile seg fra den tørre Atacama-ørkenen i nord og ned til Patagonia, den sørligste delen av Sør-Amerika. Jeg og en venn fra London reiste to uker rundt i dette området, med en seks dagers tur i nasjonalparken Torres del Paine.

Det var interessant å lære at det fins deler av Patagonia hvor befolkningen snakker walisisk. For en med walisisk familie, syntes jeg dette var veldig artig! 

Ellers er livet i Chile hyggelig. I La Serena møtes de varme vindene fra Andesfjellene og den kalde Humboldtstrømmen, noe som betyr at temperaturen er omtrent 20 grader året rundt. Byen er i nærheten av hundrevis av kilometer med strender og har i tillegg noen flotte fjell som bakteppe.

Klimaet er perfekt til å dyrke frukt og grønnsaker, og markedene her selger de beste avacadoer, mangoer og tomater jeg har noen sinne smakt!