Hjem
Forskningsgruppen for retorikk, demokrati og offentlig kultur
I media

Det mektige ordet

Professor Jens Kjeldsen om god retorikk for ledere

Jens kjeldsen i aksjon
Foto: Jeton Kacaniku / Lederne.no
Foto/ill.:
Jeton Kacaniku

Hovedinnhold

Professor i retorikk ved Institutt for informasjons- og medievitenskap, Jens E. Kjeldsen, har uttalt seg om hva som skal til for å få en hel forsamling til å tro på det du sier. Det finnes knep, men ingen oppskrift:

«Den lederen som tror at retorikk bare er kremen på kaken, tar feil. Påstanden kommer fra Jens E. Kjeldsen, professor i retorikk ved Universitetet i Bergen. Med det mener han at det både kreves handling, ledelse og retorikk for at en person skal fremstå som en god leder. Han har jobbet med retorikk i flere år, og i tillegg til å forelese ved Universitet i Bergen, gir han coaching og holder kurs om retorikk.

– Før var det oftest politikere og ansatte i departementene som ba meg holde kurs. Nå ser jeg at det også er en økende interesse for næringslivet, sier Kjeldsen.

Han tror det kommer av at vi gjennom mange år har gått fra å ha en ledelse som gir ordre, hvor folk ikke stiller spørsmål, til å få en mer retorisk og forhandlende ledelse.

– Du får ikke respekt eller harde jobbtimer fra de ansatte, om du som leder ikke formidler retorisk. Det handler både om å bygge en kultur og skape tradisjoner, sier Kjeldsen.»