Hjem
Bergen Søvn og Kronobiologinettverk

Effekt av selvhjelpsbok for å mestre skiftarbeid – en randomisert kontrollert studie

Hovedinnhold

Søvnproblemer relatert til skiftarbeid er svært vanlig. Skiftarbeidslidelse er en døgnrytmeforstyrrelse som kjennetegnes av søvnproblemer (innsovningsvansker og urolig søvn) og/eller økt søvnighet som skyldes at man jobber på en tid på døgnet der man normalt ville ha sovet. Forekomsten varierer innen forskjellige arbeidstidsordninger, men er høyest blant roterende skiftarbeidere. Behandlingen rettes mot de søvnproblemene skiftarbeideren opplever, mot søvnigheten på arbeid og mot selve døgnrytmeforstyrrelsen. Først og fremst anbefales ikke-medikamentelle tiltak for søvnproblemene. 

Hovedmålsetningen med denne RCT studien er å evaluere om en selvhjelpsbok for å mestre skiftarbeid kan redusere forekomsten av skiftarbeidsrelaterte søvnplager, øke kunnskapen om søvn og døgnrytmer, gi bedre helse og redusere «turnover intention» blant helsearbeidere som opplever disse søvnproblemene. Selvhjelpsboken for å mestre skiftarbeid er skrevet spesielt for skiftarbeidere som sliter med natt- og turnusarbeid og presenterer kunnskap om søvnregulering og døgnrytmer og gir spesifikke råd om hvordan man skal takle ulike typer skiftarbeid. Studien vil rekruttere 300 helsearbeidere og sykepleiere med skiftarbeidsrelaterte søvnproblemer som randomiseres i to grupper; en gruppe (n=150) som mottar selvhjelpsboken og en gruppe (n=150) som søvnhygieneråd. Deltagerne skal svare på spørreskjema ved baseline og etter 6 måneder. Etter oppfølgingsperioden vil også deltagerne i kontrollgruppen motta boken. 

Dersom selvhjelpsboken viser seg å ha effekt, vil dette være en enkel tilgjengelig og billig måte å hjelpe skiftarbeidere som sliter med skiftrelaterte søvnplager. 

Universitetet i Bergen har utarbeidet rammene for studien. Prosjektet er støttet av Norges forskingsråd og Universitetet i Bergen og er godkjent av Regionale komite for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK).