Samanhengen mellom inntak av feit fisk og insulinresistens hos mus
Høgt regelmessig inntak av oppdrettlaks som inneheld persistente organiske sambindingar fører til insulinresistens og overvekt hos mus.
Hovedinnhold
Jérôme Ruzzin i Miljøtoksikologigruppa har vore prosjektleiar i dette prosjektet kor ein har sett på samanhengen mellom inntak av feit fisk og insulinresistens hos mus. Resultata er publisert i PLoS ONE. Les mer fra Miljøtoksikologigruppas websider.
Heile artikkelen kan lesast i PLoS ONE. Han kan óg lastast ned som pdf her.
Jérôme Ruzzin er postdoktor i Miljøtoksikologigruppa ved Institutt for biologi.
Mer finner du også her:
Tittel: Oppdrettslaks kan gi diabetesrisiko
Oppdrettslaks i butikken inneholder så mye miljøgifter at faren for fedme og diabetes øker betydelig. De oppsiktsvekkende resultatene er nylig funnet i forsøk på mus som bare spiste laks.
Tittel: Oppdrettslaks knyttes til diabetes
Mus på en diett av oppdrettslaks fikk dobbelt så høy risiko for å bli overvektige og utvikle diabetes 2.
Tittel: - Ikke påvist sammenheng med diabetes
- Det finnes ikke vitenskapelig grunnlag for å påstå at oppdrettslaks øker faren for fedme og diabetes 2 hos mennesker, sier forskningsdirektør ved NIFES, Livar Frøyland.
Tittel: Utviklet diabetes av oppdrettslaks
Mus på en diett av oppdrettslaks fikk dobbelt så høy risiko for å bli overvektige og utvikle diabetes 2, viser studie ved Universitetet i Bergen.
Tittel: - Ekstremforsøk som ikkje kan koplast til humant konsum
- Dette handlar om ekstremforsøk som vanskeleg kan koplast opp mot humant konsum, seier Christian Chramer i EFF. Han kommenterar Jérôme Ruzzin ved Institutt for biologi i Bergen si forsking på mus som tyder på at inntak av store mengder laks kan gi diabetes og fedme.