Hjem
Institutt for filosofi og førstesemesterstudier
Debatt

Kjøtt og moral

Espen Gamlund skrev 30. september kronikken "Det er moralsk galt å spise kjøtt" i Aftenposten. Hans hovedtese - "Vår nytte og glede ved å ha kjøtt på tallerkenen er ikke nok til å forsvare moralsk at vi skader og dreper dyr for et unødvendig formål: å spise dem" - har ikke gått upåaktet hen, hverken i kommentarfelt eller på spalteplass. Nedenfor samler vi lenker til noen av innspillene i debatten.

Faksimile fra Aftenposten
Faksimile

Gamlunds opprinnelige kronikk:

Det er moralsk galt å spise kjøtt (Aftenposten 30.9.15)

 

Noen påfølgende innspill i debatten:

Espen Gamlund, paneldeltager i Verdibørsen (NRK 3.10.15)

Joacim Lund, Spis kjøtt og sov godt om natten (Aftenposten 6.10.15)

Espen Gamlund, tilsvar til Lund i Kort sagt (Aftenposten 9.10.15)

Siri Martinsen, Vi har sovet lenge nok. Det er på tide å våkne (Aftenposten 15.10.15)

Joanne Brynildsen Sørheim, Jeg er odelsjente. Jeg spiser ikke kjøtt. Eller fisk. (Aftenposten 19.10.15)

Anders M. Brynilsen, Dyrevelferd slik en husdyrbonde ser det (Aftenposten 20.10.15)

Aksel Braanen Sterri, Kutt ut kjøttet (Dagbladet Meninger 21.10.15)

Ragna Kronstad, Den hellige kua (Dagbladet 22.10.15)

Andreas Viestad, Hode-til-hale-bevelgelsen (Dagbladet 23.10.15)

Egon Holstad, De stakkars dyrene (iTromsø 23.10.15)

Espen Gamlund, Døm og bli dømt, intervjuet i Studvest 26. november

For øvrig er det gledelig å merke seg at akademisk formidlingsarbeid i offentligheten kan få effekt også "andre veien". Gamlunds innspill har nemlig også blitt gjort til gjenstand for tematisering i undervisning ved universitetene: f.eks. ble kronikken brukt ved NTNU som utgangspunkt for en diskusjon i et kurs om anvendt etikk, mens den ved UiB ble nyttet som eksempel i språk og argumentasjonsdelen av jussvarianten ved examen philosophicum.