Hjem
Ansattsider
Sikkerhetsmåned

Oktober er sikkerhetsmåned ved UiB

I oktober settes søkelyset på ansattes og studenters sikkerhet, både på jobb, studiested, privat og på reise.

to personer som løper i en korridor
Foto/ill.:
www.sikresiden.no

Oktober er Nasjonal sikkerhetsmåned.
Ved Universitetet i Bergen vil vi sette et ekstra søkelys på sikkerhet denne måneden.  

Det betyr ikke at sikkerhet er noe en skal tenke på bare i oktober - men denne måneden bør hver enkelt bruke til å øke sin sikkerhetskompetanse og innarbeide gode sikkerhetsrutiner i hverdagen.   
Og de skal praktiseres hver dag hele året. 

Adgangskort 

Ved UiB er vi over 20 000 studenter og ansatte ved campus. Vi forvalter ca. 370.000 m2 i bygningsmasse. Med mange mennesker og mange bygg, så er det ekstra viktig med gode rutiner for bruk av adgangskort. 

Vi har et felles ansvar for å beholde en fin og trygg studie- og arbeidsplass. Her er noen enkle forholdsregler knyttet til bruk av adgangskortet ditt:  

  • Adgangskortet skal bæres synlig i arbeidstiden
  • Kortet og koden er personlig. 
  • Ukjente skal ikke slippes inn. Er du usikker - spør heller om du kan hjelpe. 
  • Pass på at dører med lås lukker seg igjen etter deg.  
  • Ved tapt eller funnet kort ta kontakt med kortansvarlig ved din enhet.

Informasjonssikkerhet 

Bruk av nettbaserte tjenester øker i omfang. Dette gjelder for deg som ansatt og det gjelder for deg som privatperson. Vi ønsker å bidra til at alle våre ansatte får økt kompetanse slik at du blir tryggere på nett. Trygghet og tillit til systemer er viktig i hverdagen og alle må bidra til å beskytte UiB sine verdier.   

I oktober vil det bli sendt ut et e-læringskurs om informasjonssikkerhet til alle ansatte. Kurset består av en serie med 8 leksjoner, og hver leksjon tar 2–3 minutter å gjennomføre. Du vil få tilsendt kurset på e-post fra 2. oktober.  Avsender for kurset er XtraMile AS fra e-post: no-reply@xtramile.no

Dersom du har tekniske problem med gjennomføringen av kurset, ta kontakt via Issue tracker (BRITA). Dette kurset tilbys bare på norsk.   

Sikkerhet på reise 

Ved UiB er det stor reiseaktivitet. Det er viktig at du planlegger reisen godt, slik den kan gjennomføres så trygt som mulig. Tips og gode råd finner du på Sikresiden.no.

Skal du reise til risikoland anbefaler UiB at du ikke tar med IT-utstyr som du bruker til daglig. IT-avdelingen tilbyr nå reisetelefoner og reise-PC for ansatte som skal til risikoland. Denne tjenesten er et ledd i arbeidet med å styrke IKT-tryggheten ved UiB, etter at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tidligere i år pekte ut forskning og utvikling som særlige utsatte mål for fiendtlig etterretning.  

PST har også utarbeidet egne Sikkerhetsråd for delegasjoner og medreisende på reiser til utlandet.

 

Livstruende voldssituasjoner  

Livstruende voldssituasjoner kan være et terrorangrep eller et angrepsforsøk med bruk av våpen, kjøretøy eller enkle, eksplosive innretninger.  

Det er heldigvis lav sannsynlighet for at studenter og ansatte vil oppleve slike situasjoner ved UiB, så du skal ikke gå rundt og være redd. I en livstruende voldssituasjon handler det om å redde liv og begrense skade på mennesker. Hvis en slik situasjon oppstår, Ring 112 (politet) så snart du har mulighet og vurder disse handlingsalternativene: LØP - SKJUL - HANDLE (sikresiden.no) 

UiB har også et eget E-læringskurs: “I møte med livstruende vold”, som er tilgjengelig for alle studenter og ansatte på Mitt UiB.