Ansattsider

Universitetsavis

På Høyden blir en del av Khrono

Den fremtidige bergensredaksjonen skal levere innhold både til en nasjonal plattform og en lokal På Høyden-plattform for ansatte og studenter ved UiB.

Styremøte om felles universitetsavis
BLIR EN DEL AV KHRONO: Journalistene i På Høyden fulgte gjerne ekstra godt med da saken om en felles, nasjonal universitetsavis ble behandlet i Universitetsstyret. F.v: Njord Svendsen, Hilde Kristin Strand og redaktør Dag Hellesund.
Foto:
Ole Marius Kvamme, UiB

- UiB drar nytte av å ha vært i førersetet i denne prosessen. Vi sikrer at vi har hånden på rattet, sa universitetsdirektør Kjell Bernstrøm og viste til at man nå legger til rette for en nasjonal redaksjon med en solid forankring i Bergen.

UiB har det siste året vært i dialog med OsloMet om eierskap i en nasjonal universitetsavis. Etter vurdering av flere ulike modeller går UiB nå for et forslag om at universitetet skal inngå en 3- årig avtale om å etablere en nasjonal universitetsavis i samarbeid med OsloMet, Universitetet i Oslo, UiT, NTNU, Universitetet i Agder, Universitetet i Stavanger, Universitetet i Sørøst-Norge og Høgskulen på Vestlandet.

Styret ved UiB ga torsdag 29.11 tilslutning til forslaget som gjør På Høyden til en del av Khrono

Det betyr i praksis at det blir en ny nasjonal sektoravis med redaksjoner i Bergen og Oslo, dersom også Oslomets styre godkjenner avtalen på  sitt styremøte 14. desember.

Flere nye stillinger

I henhold til samarbeidsavtalen skal det etableres en nasjonal redaksjon i Bergen. UiB tilfører 3 årsverk til den nasjonale redaksjonen. Det skal opprettes en egen stilling som redaksjonssjef for bergensredaksjonen. I tillegg skal enten styreleder eller redaktør sitte i Bergen. Dette skal sikre en nasjonal redaksjon med et tyngdepunkt i Bergen.

- Det er veldig bra at vi får med flere institusjoner, sa styremedlem Kjersti Fløttum og trekker også frem at dette er en modell som ikke legger opp til to konkurrerende redaksjoner. - Dette er blitt en gladsak, sa Fløttum.

- Fortsatt kritisk journalistikk

Dagens stillinger og samlet budsjett for På Høyden overføres også til bergensredaksjonen av Khrono sammen med et oppdrag om å produsere lokaljournalistikk for ansatte og studenter ved UiB. De ansatte i På Høyden sitt tilsettingsforhold ved UiB vil være som i dag. De redaksjonelle ressursene for den samlede satsingen planlegges samlokalisert i Media City Bergen.

Dag Hellesund, redaktør i På Høyden ønsker løsningen velkommen og sier det vil gi en god mulighet for Universitetet i Bergen og for journalistikk rundt forskning og høyere utdanning generelt. Også han kaller dette en gladsak:

- Ja, så lenge vi får en redaksjon som er en del av en nasjonal redaksjon, men som også ser sakene fra et annet perspektiv siden vi holder til i Bergen. Ved at man får etablert nasjonal avis som ikke bare er Oslo-sentrert, men også får en stor redaksjon i Bergen, vil man oppnå at man ser ting fra litt forskjellige vinkler.

- Hvordan vil leserne merke det?

- Leserene vil få et mye bedre tilbud på sikt. Det vil fortsatt være like mye kritisk og uavhengig journalistikk som før. Man får jo eierne på en litt større avstand når man går inn i en nasjonal avis slik som dette, sier Hellesund.

Avtalen mellom UiB og Khrono om På Høyden skal evalueres innen 3 år med muligheter for begge parter til å trekke seg ut av samarbeidet.