Ansattsider

Nytt rekordår for UiB i Store norske leksikon

UiB sine artikler er lest 4,7 millioner ganger i Store norske leksikon i 2018. Det er en økning på 7 prosent fra 2017.

Store norske leksikon
Universitetet i Bergen har ansvaret for 5 prosent av artiklene i Store norske leksikon. Disse artiklene står for 7 prosent av sidevisningene i 2018.
Foto:
UiB

Store norske leksikon (SNL) fortsetter veksten, og kunne i 2018 notere seg et nytt rekordår. Ifølge årsrapporten til SNL, ble det lest 80 millioner artikler i året som gikk, en oppgang på 13 prosent fra 2017.

Også artiklene fra Universitetet i Bergen leses som aldri før. 55 fagansvarlige og fagmedarbeidere i leksikonet er tilknyttet UiB. Disse har ansvar for 9046 artikler innen 148 fagområder, som til sammen ble lest 4,7 millioner ganger i 2018. Det utgjør en økning på 7 prosent fra det foregående året.

Forskningsformidling

- Jeg har alltid likt å skrive, og i SNL har jeg en mulighet til å formidle mine fag til et nytt publikum og på en arena jeg ikke hadde vært særlig aktiv på tidligere, sier professor Stig Wernø Holter ved Griegakademiet - institutt for musikk, ved UiB.

Han er fagansvarlig for artikler om salmesang og kirkemusikk i SNL, og hans 237 artikler har i følge årsrapporten til SNL blitt lest 32 500 ganger det siste året. De mest leste artiklene han er fagansvarlig for og/eller forfatter av, er "Herre Gud ditt dyre navn og ære", "salme" og "rekviem".

Holter synes de høye lesertallene er veldig oppmuntrende.

- Det er svært tilfredsstillende å vite at SNL blir besøkt av veldig mange flere enn leserne av vitenskapelige tidsskrift og lærebøker. Formatet egner seg godt både for elever i videregående skole og for studenter på lavere grad, og jeg liker at brukerne kan kontakte artikkelforfatteren, sier han.

Anbefaler andre å bidra

Ifølge årsrapporten, er SNL det eneste nasjonalleksikonet i verden som har funnet en modell der universitetene kan drive kollektiv forskningsformidling som når frem til virkelig mange lesere. Totalt bidrar nå 769 forskere og andre eksperter som fagansvarlige og fagmedarbeidere. I november satte SNL enda en rekord med 2,4 millioner unike brukere, og det leses nå nær 300 000 artikler hver dag.

Stig Wernø Holter anbefaler flere kollegaer ved UiB å bidra med sin kompetanse.

- Det vil jeg sterkt anbefale. Det er utfordrende å skrive på en presis og lettfattelig måte, og lenkingen mellom artikler gjør det lettere å holde fokus på artikkelens tema, sier han.

15 på topp ved UiB

De fagansvarlige ved UiB med flest lesere er: Erik Bjerck Hagen (ansvar for 607 artikler som er lest 949 827 ganger det siste året), Haakon Fossen (1639 artikler, lest 474 745 ganger) og Knut A. Jacobsen (166 artikler, lest 398 268 ganger).

I tillegg er/var 109 artikkelforfattere i leksikonet knyttet til UiB. Disse har skrevet til sammen 3 748 artikler.

Den mest leste kategorien der UiB sine ansatte er ansvarlige, er språk og litteratur, med nær 1,2 millioner sidevisninger. Det er en andel på 29 prosent av den totale lesingen i denne kategorien.

De 15 mest leste leksikon-artiklene fra UiB i 2018:

Hinduisme er lest 153 471 ganger, fagansvarlig er Knut A. Jacobsen

Norges litteraturhistorie er lest 81 337 ganger, fagansvarlig er Erik Bjerck Hagen

Henrik Ibsen er lest 73 357 ganger, fagansvarlig er Erik Bjerck Hagen

Realisme - litteratur er lest 56 605 ganger, fagansvarlig er Erik Bjerck Hagen

Kabinettsspørsmål er lest 44 052 ganger, fagansvarlig er Eirik Holmøyvik

Et dukkehjem er lest 42 230 ganger, fagansvarlig er Erik Bjerck Hagen

Sokrates er lest 41 712 ganger, fagansvarlig er Hallvard Fossheim

Aristoteles er lest 41 336 ganger, fagansvarlig er Hallvard Fossheim

Henrik Wergeland er lest 40 260 ganger, fagansvarlig er Erik Bjerck Hagen

Skjoldbruskkjertelen er lest 40 109 ganger, fagansvarlig er Eystein Husebye

Knut Hamsun er lest 39 956 ganger, fagansvarlig er Erik Bjerck Hagen