Hjem
Ansattsider
Svindel

Svindelforsøk med UiB-epost

Mange brukere ved UiB har mottatt en e-post som ser ut til å være fra en avsender ved UiB, men som er svindel.

Tastatur på laptop
UiB-ansatte har mottatt e-post der de bes om å klikke på en lenke som tilsynelatende går til UiB.no, dette er imidlertid svindel.
Foto/ill.:
Colourbox

Følgende melding har gått ut fra IT-avdelingen:

E-posten inneholder teksten "Your  University of Bergen Webmail functions have been restricted, after an  attempt was made to sign-In your account from a new computer in Nigeria,..."

Dette er et svindelforsøk. Slett meldingen uten videre. Dersom du har kommet i skade for å klikke på lenken i e-posten, bytt straks til et nytt passord på SEBRA.uib.no.

- IT-avdelingen - 

E-posten kom fra en brukerkonto som har blitt misbrukt til å sende ut store mengder spam tirsdag kveld. 

Tips for å unngå kontomisbruk

Sjefingeniør i IT-avdelingen Sidsel Storebø ber ansatte om å være varsomme når de trykker på lenker de ikke kjenner hvor går til, og om å være obs på e-poster fra kjente avsendere med en noe unormal adferd.

- Ofte kan det stå i e-posten at noe haster, for eksempel en pengeoverføring. Da må varsellampene blinke, og man bør ta en ekstra sjekk på om det virkelig stemmer, sier hun.

Som følge av tirsdagens e-postutsendelse har hun følgende punktliste for å unngå å få kontoen misbrukt.

  • Ikke klikk på lenker uten å vite hvor de går til. (Hold pekeren over lenken, så ser du nettadressen)
  • Sjekk avsender på e-poster, og hvis det er unormal adferd på e-post fra UiB-bruker, ta en ekstra sjekk for å være sikker
  • Ikke bruk UiB-eposten til private formål eks. sosiale medier eller andre private tjenester
  • Ha et unikt passord, gjerne en setning. Det gjør ikke noe å skrive ned passordet i en bok. Man kan også bruke et program for å håndtere passord

Andre typer svindelmail IT-avdeling ser, er forsøk på utpressing ved at svindleren påstår å ha tilgang til informasjon om deg om at du blant annet har besøkt pornosider e.l. Hvis man opplever slikt, bes ansatte om å ta kontakt med IT-avdelingen.

IT-avdelingen kan kontaktes via tjenesteportalen https://hjelp.uib.no/

E-poster som mistenkes å være spam sendes til postnuke@uib.no

Storebø legger til at det i løpet av de nærmeste dagene vil bli lagt ut et e-læringskurs i informasjonssikkerhet og personvern som IT-avdelingen anbefaler alle ansatte om å gjennomføre.