Hjem
Forskning
Sentre for fremragende forskning

Sentre for fremragende forskning (SFF)

UiB leder i dag fire Sentre for fremragende forskning som fremmer kvalitet i norsk forskning.

Neste
SAPIENCE
SapienCE - Center for Early Sapence Behaviour - har som mål å gi økt forståelse av når og hvordan Homo sapiens utviklet seg til moderne mennesker, og forsker bl.a. i Sør-Afrika.
Foto/ill.:
SapienCE
1/4
Birkeland
Birkelandsenter for romforskning vil forstår hvordan jorden er koblet til verdensrommet.
Foto/ill.:
Birkelandsenter
2/4
CISMAC
CISMAC - Centre for Intervention Science in maternal and child health - har en visjon om å få til rettferdige forbedringer i helsen og utviklingen til mødre, nyfødte og barns i lav- og mellominntektsland (LMICs).
Foto/ill.:
CISMAC
3/4
CCBIO
Centre for Cancer Biomarkers (CCBIO) arbeider med nye kreftmarkører og målrettet behandling av kreft.
Foto/ill.:
CCBIO
4/4
Tilbake

Hovedinnhold

 UiB koordinerer i dag fire sentre:

 • Centre for Early Sapiens Behaviour (2017-2027)
  • Senteret skal gi banebrytende innsikt i de ulike aspektene ved hva det vil si å være menneske. Senteret har eksklusiv tilgang til Blombos-grotten, Klasies River hovedområde og Klipdrift-komplekset; steder som inneholder nøkkelen for å låse opp fortiden.
 • Birkelandsenteret for romforsking (2013-2023)
  • BCSS leter etter svar på tre store spørsmål: Når og hvorfor er nordlysene i de to halvkulene asymmetriske? Hva er effekten av partikkelnedbør på det atmosfæriske systemet? Hva er rollen til energiske partikler fra tordenvær?
 • Senter for forskning på mødre- og barnehelseintervensjoner (2013-2023)
  • CISMAC øsnker å forbedre helse og overlevelse for mødre og barn samt barns utvikling gjennom intervensjonsstudier blant lavinntektsbefolkninger i Asia og Afrika sør for Sahara.
 • Senter for kreftmarkører (2013-2023)
  • CCBIO har som mål å oppdage, validere og oversette funksjonelle kreftbiomarkører for å forbedre vår forståelse av tumormekanismer, fremme tidlig diagnose av aggressive tumorfenotyper og støtte kostnadseffektiv og ansvarlig behandling av kreft.

I tillegg er UiB partner i Norsk senter for forsking på mentale lidelser - NORMENT. Hovedmålet til senteret er å finne svar på hvorfor noen utvikler alvorlig psykisk lidelse. UiO er vertsinstitusjon.  

I 2022 gir Forskningsrådet nye sentre SFF-status. Les om UiBs syv SFF-finalister her og om SFF vinnerne her!